Μείωση των ρωσικών επιτοκίων στο 6,25%

Μείωση των ρωσικών επιτοκίων στο 6,25%

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πέμπτη  μείωση των επιτοκίων μέσα στο έτος που τελειώνει προχώρησε χθες η Τράπεζα της Ρωσίας, μειώνοντας αυτή τη φορά το κόστος δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης στο 6,25%. Με την τελευταία αυτή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τα επιτόκια έχουν πέσει συνολικά κατά 150 μονάδες βάσης μέσα στο 2019. Η Τράπεζα της Ρωσίας προσπαθεί να τονώσει την οικονομία που αναπτύσσεται με υποτονικούς ρυθμούς και να δώσει ώθηση στον πληθωρισμό που τον περασμένο μήνα υποχώρησε κάτω από τον επίσημο στόχο του 4%.

Ανακοινώνοντας τις τελευταίες αποφάσεις η πρόεδρος της Τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, άφησε να εννοηθεί πως μπορεί να παρέλθει ένα χρονικό διάστημα χωρίς καμία μεταβολή στη νομισματική πολιτική. Δεν απέκλεισε, πάντως, μία ακόμη μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου ή αργότερα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους.

Το ρούβλι, που στη διάρκεια του έτους έχει σημειώσει την καλύτερη επίδοση μεταξύ όλων των νομισμάτων αναδυόμενων αγορών, σημείωσε περαιτέρω άνοδο 1% μετά τις δηλώσεις της Ναμπιουλίνα. Σύμφωνα με την πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας, η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα γίνει σταδιακά αισθητή. Aναλυτές της Goldman Sachs προειδοποιούν, πάντως, πως η Τράπεζα της Ρωσίας υποτιμά τον κίνδυνο να επιβραδυνθεί περαιτέρω ο πληθωρισμός και να αναγκαστεί να αναθεωρήσει προς τα κάτω τον στόχο του 4%. Η κυβέρνηση σχεδιάζει, πάντως, αύξηση δαπανών για το επόμενο έτος στο πλαίσιο εξαετούς προγράμματος έργων υποδομής που ευελπιστεί πως θα τονώσει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή