Χριστουγεννιάτικο κλίμα στις αγορές

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τα κυριότερα εξ αυτών να κλείνουν νωρίτερα λόγω της εορτής των Χριστουγέννων. Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 600 ενισχυόταν χθες το απόγευμα 0,11% στις 418 μονάδες. Στο επίπεδο κλαδικών δεικτών, η απόδοση είναι γενικά αμετάβλητη, ενώ οι δείκτες πετρελαίου και φυσικού αερίου βρέθηκαν στην κορυφή, με αύξηση κατά 0,2%.

Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 κινήθηκε στα ίδια επίπεδα, ενώ στον ευρωπαϊκό νότο ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 σημείωσε απώλειες 0,12%.

Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,10% στις 7.631 μονάδες, ενώ νωρίτερα και ο γερμανικός δείκτης Dax έκλεισε με απώλειες 0,13% στις 13.300 μονάδες.

Να σημειωθεί πως κλειστοί παρέμειναν λόγω εορτών ο ιταλικός FTSE MIB καθώς και ο EuroStoxx 50. Το επίκεντρο της αγοράς βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό εναρμονισμένο με τις εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο των ΗΠΑ – Κίνας. Υπενθυμίζεται πως χθες η Κίνα ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου θα μειώσει τους δασμούς σε περισσότερα από 850 εισαγόμενα αγαθά που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, κατεψυγμένο χοιρινό, φάρμακα για την αντιμετώπιση του άσθματος και του διαβήτη και προϊόντα ημιαγωγών.

Πίσω στην Ευρώπη, η στερλίνα υποχώρησε σε χαμηλά επίπεδα τριών εβδομάδων έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα, λόγω των ανησυχιών για τη σκληρή γραμμή της βρετανικής κυβέρνησης σχετικά με το μέλλον του Brexit. Το νόμισμα έχει ανακτήσει  την αξία του από τότε και διαπραγματεύεται αμετάβλητα έναντι του δολαρίου.

Σε επίπεδο μεμονωμένων μετοχών, εκείνη της εταιρείας ιατρικού εξοπλισμού Ambu σημειώνει άνοδο 3,5%, ενώ η μετοχή της Bayer κερδίζει 3% και έφτασε στο υψηλότερο των τελευταίων 14 μηνών μετά την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι πρέπει να αντιστραφεί η απόφαση για το πρόστιμο 25 εκατ. δολαρίων σχετικά με το ζήτημα της γλυφοσάτης.

Στον αντίποδα, η NMC Health υποχώρησε 9%, μετά την προχθεσινή άνοδο σχεδόν κατά 34%, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε μια ανεξάρτητη ανασκόπηση της δραστηριότητάς της μετά την επίθεση του fund Muddy Waters, που οδήγησε στην πτώση της μετοχής την προηγούμενη εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT