Μέτρα στήριξης της οικονομίας ζητεί από τις κυβερνήσεις η Κριστίν Λαγκάρντ

Μέτρα στήριξης της οικονομίας ζητεί από τις κυβερνήσεις η Κριστίν Λαγκάρντ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συντονισμένα μέτρα τόνωσης της οικονομίας προτείνει η Κριστίν Λαγκάρντ στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, ώστε να ενισχυθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της περιοχής. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό περιοδικό Challenges, τόνισε ότι μέσω συντονισμένων κινήσεων και διατηρώντας παράλληλα την ανεξαρτησία τους, τα κράτη της Ευρωζώνης θα μπορέσουν να βελτιστοποιήσουν τα αποτελέσματα των οικονομικών πολιτικών τους.

Για την ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης και τη σταθεροποίηση του πληθωρισμού κοντά στο 2%, η Κριστίν Λαγκάρντ προτείνει στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης το εξής «μείγμα» μέτρων: νομισματική πολιτική, δημοσιονομική πολιτική και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, η ΕΚΤ προβλέπει για το 2020 ενίσχυση της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά 1,1%, ελαφρώς χαμηλότερο ρυθμό από το περασμένο έτος. Κατά την ίδια, η μεγαλύτερη απειλή για την Ευρωζώνη, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο, είναι το σενάριο κόπωσης του διεθνούς εμπορίου. Ενα ευρύ φάσμα αβεβαιοτήτων θα μπορούσε να πλήξει το εμπόριο, οδηγώντας σε υποχώρηση του κλάδου της μεταποίησης και σε περιορισμό των επενδύσεων, όπως για παράδειγμα οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, τα ζητήματα σχετικά με την κλιματική αλλαγή, οι τρέχουσες εμπορικές διενέξεις, καθώς και το Brexit.

Στη συνέντευξή της, η Λαγκάρντ δήλωσε οπαδός των αρνητικών επιτοκίων τη δεδομένη περίοδο, ισχυριζόμενη ότι «αποσκοπούν στη διατήρηση της οικονομίας σε ένα μονοπάτι ισορροπημένης ανάπτυξης και μακριά από την ύφεση». Το μέτρο των αρνητικών επιτοκίων εξασφαλίζει σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο το καλύτερο δυνατό οικονομικό περιβάλλον, όπως ανέφερε η επικεφαλής της ΕΚΤ. Επιπλέον, η Λαγκάρντ σημείωσε ότι ανώτατες ευρωπαϊκές αρχές θα συντονιστούν, η καθεμία εντός της αρμοδιότητάς της, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. «Θα παίξουμε τον ρόλο μας εντός του πλαισίου της αρμοδιότητάς μας για τη σταθερότητα των τιμών και την επιτήρηση των τραπεζών», τόνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά το Brexit, η Κριστίν Λαγκάρντ σχολίασε αφενός ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. στο τέλος Ιανουαρίου σημαίνει «λιγότερη αβεβαιότητα», δηλαδή ευχάριστα νέα για τους επενδυτές. Αφετέρου, επισήμανε πως η μεγαλύτερη δοκιμασία θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο, όταν Βρετανία και Βρυξέλλες θα αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις για επίτευξη εμπορικής συμφωνίας σε διάστημα 11 μηνών. Ο αντίκτυπος του Brexit στην οικονομία της Ευρωζώνης πρόκειται να κριθεί από τις λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας, «εφόσον πράγματι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε. «Ωστόσο, αυτό που ξέρουμε είναι ότι, ως αποτέλεσμα του Brexit, η Ε.Ε. θα χάσει ένα πλούσιο κράτος-μέλος και μια ισχυρή στρατιωτική δύναμη. Η Ε.Ε. θα ανακάμψει, αλλά θα χρειαστεί να ενισχύσει τις προσπάθειές της, ώστε να αντισταθμίσει την αποχώρηση της Βρετανίας», σημείωσε η Λαγκάρντ.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ μίλησε επίσης για τη στάση της τράπεζας απέναντι στα κρυπτονομίσματα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η ΕΚΤ θέλει να αποκτήσει ενεργό ρόλο στο εν λόγω πεδίο, δεδομένης της αυξημένης ζήτησης για ταχύτερες και φτηνότερες πληρωμές. Σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αξιολογεί το κόστος και τα οφέλη της έκδοσης ψηφιακών νομισμάτων. Στην περίπτωση που περιοριστεί η χρήση των μετρητών στην υλική τους μορφή, η τράπεζα θα μπορούσε να διασφαλίσει τη χρήση των χρημάτων της μέσω της έκδοσης ψηφιακού νομίσματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή