Ωθηση στην οικονομία των ΗΠΑ θα δώσει η στροφή στις ΑΠΕ

Ωθηση στην οικονομία των ΗΠΑ θα δώσει η στροφή στις ΑΠΕ

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούμενο κατά 90% από καθαρή ενέργεια, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να δώσουν θεαματική ώθηση στην ανάπτυξη διασφαλίζοντας περί τις 570.000 νέες θέσεις εργασίας ετησίως και διοχετεύοντας 1,7 τρισ. δολάρια στην αμερικανική οικονομία. Ενα τέτοιο σύστημα, όμως, εξίσου ευεργετικό για την οικονομία και για το περιβάλλον, μπορούν να το έχουν αναπτύξει οι ΗΠΑ μόλις σε 15 χρόνια, χάρη στη ραγδαία μείωση που έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια το κόστος των ΑΠΕ.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ, που αποδεικνύει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) μπορούν πολύ σύντομα να χρησιμοποιηθούν έτσι ώστε να διασφαλίσουν δραματική μείωση των εκπομπών καυσαερίων και παράλληλα να δώσουν θεαματική ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη. Πρόκειται για την πρώτη σχετική έρευνα που φέρει την περιβαλλοντική πολιτική και την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής να είναι όχι μόνον οικονομικά προσιτές, αλλά και ευεργετικές για την οικονομική ανάπτυξη.

Οπως επισημαίνει σχετικό σχόλιο της ηλεκτρονικής έκδοσης του Forbes, έως τώρα οι έρευνες για τη δυνατότητα στροφής στην καθαρή ενέργεια κατέληγαν στο συμπέρασμα πως η μετάβαση σε μια οικονομία χωρίς άνθρακα δεν είναι δυνατόν να γίνει πριν από το 2050 το νωρίτερο. Και βέβαια όλες ανεξαιρέτως προέβλεπαν ουσιαστικές αυξήσεις στις τιμές καταναλωτή.

Η κατάσταση έχει, όμως, αλλάξει άρδην, καθώς το κόστος της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας μειώνεται ραγδαία, με αποτέλεσμα να είναι σήμερα φτηνότερη η καθαρή ενέργεια από τα ορυκτά καύσιμα. Οπως προκύπτει από σχετική έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μέσα στην τελευταία δεκαετία το κόστος της παραγωγής ηλιακής ενέργειας, όταν παράγεται σε μαζική κλίμακα για χρήση κοινής ωφελείας, έχει μειωθεί κατά 82%. Σε ό,τι αφορά την αιολική ενέργεια, το κόστος της έχει μειωθεί κατά 39%.

Η Σόνια Αγκραβάλ, αντιπρόεδρος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Energy Innovation, που επεξεργάστηκε το τεχνικό μέρος της μελέτης του Μπέρκλεϊ, τόνισε πως η πτώση των τιμών των ΑΠΕ «είναι ανάλογη με αυτό που έγινε στη βιομηχανία μικροεπεξεργαστών για ηλεκτρονικούς υπολογιστές».

Οι τιμές των ΑΠΕ τη διετία 2018-2019 ήταν ήδη χαμηλότερες από τα επίπεδα στα οποία είχε προβλεφθεί πως θα διαμορφώνονταν από το 2030 έως το 2035. Σύμφωνα με τη μελέτη του Μπέρκλεϊ, τα οικονομικά δεδομένα κατατείνουν στο συμπέρασμα πως οι εταιρείες κοινής ωφελείας θα στραφούν εκ των πραγμάτων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ολα δείχνουν, όμως, πως οι πολιτικές ηγεσίες τόσο των ΗΠΑ όσο και των υπόλοιπων χωρών δεν θα επισπεύσουν τη διαδικασία που θα αργήσει περισσότερο από όσο πρέπει για να ανακόψει την πορεία της κλιματικής αλλαγής. Το πιο καίριο συμπέρασμα της εν λόγω έρευνας είναι πως οι ΗΠΑ μπορούν πράγματι να οικοδομήσουν ένα τέτοιο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατά 90% καθαρής μέχρι το 2035 και να γνωρίσουν πρωτοφανή ευημερία.

Οπως τονίζει η έρευνα, είναι ήδη έτοιμη η τεχνολογική υποδομή για μεγάλης κλίμακας έργα. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτομάτως, μόλις η πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ αποφασίσει να προχωρήσει σε εκτεταμένες επενδύσεις σε έργα υποδομής για να ανασύρει την αμερικανική οικονομία από την ύφεση που της προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. 

Στον βαθμό λοιπόν που η υπερδύναμη θα οικοδομεί νέες μονάδες παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα δημιουργούνται 570.000 θέσεις εργασίας ετησίως. Και ακριβώς επειδή το κόστος των ΑΠΕ είναι πλέον τόσο χαμηλό, οι θέσεις εργασίας θα μπορούν να δημιουργούνται παντού και όχι μόνον σε περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια ή με ισχυρούς ανέμους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή