H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ευρώ «θύμα» και της παραπαίουσας οικονομικά Γερμανίας εξακολουθεί να σέρνεται «παγιδευμένο» έναντι του ισχυρού δολαρίου, ενώ η υποτίμηση του γιεν είναι έκδηλα επιθυμητή από το Τόκιο. Το ευρώ, αφού υποχώρησε στα 88,84 σεντς έναντι του δολαρίου, ανέκαμψε ελαφρώς στα 89,10 σεντς. Το δολάριο εκτοξεύθηκε σε νέα υψηλότερα επίπεδα τριών ετών έναντι του γιεν, στα 132,85 γιεν. H «αποδοχή» υποτίμησης του γιεν εκ μέρους του Λευκού Οίκου, βεβαίως, συνοδεύει τη σκέψη όλων, επιβεβαιώνοντας τη στήλη. H παραπαίουσα ιαπωνική οικονομία και οι άρρωστες τράπεζες δεν έχουν ξεφύγει από τον εφιαλτικό κίνδυνο των αλυσιδωτών εκρήξεων του αντιπληθωρισμού. Είναι γνωστό ότι τη μοναδική διέδοξο από την κρίση, το Τόκιο την αναζητά και στην υποτίμηση του γιεν και βλέπει ως «μάννα εξ ουρανού» μια πτώση του γιεν έναντι του δολαρίου τουλάχιστον στα 140 γιεν, όπως έχει επισημάνει από μακρού η στήλη. Ενώ οι ελπίδες εξακολουθούν να δονούν την Αμερική, διατηρώντας το ενδιαφέρον για το δολάριο. Το αισιόδοξο σενάριο για ανάκαμψη της οικονομίας το 2002 κυριαρχεί. Χθες δύο κεντρικοί τραπεζίτες, οι διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας της Νέας Υόρκης και της Φιλαδέλφεια, δήλωσαν ότι η αμερικανική οικονομία έχει ήδη πέσει σε, ήπια όμως, «ύφεση» και ότι η ανάκαμψη θα επέλθει ταχύτατα χάρη στα γενναιόδωρα δημοσιονομικά μέτρα και στην ιδιαίτερα χαλαρή νομισματική πολιτική που εφαρμόζει ο Αλαν Γκρίνσπαν.

Ο Τακενάκα, πάντως, προσπάθησε να πείσει, επί ματαίω όμως, ότι δεν συζήτησε το κρίσμο θέμα του γιεν με τον Λευκό Οίκο… Ολοκληρώνοντας το επίσημο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας της Ιαπωνίας Χέιζο Τακενάκα δήλωσε χθες ότι στις συναντήσεις του τόσο με τον επικεφαλής του οικονομικού συμβουλίου του Λευκού Οίκου Λόρενς Λίντσεϊ όσο και με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Πολ O’ Νιλ δεν συζητήθηκε η συναλλαγματική πολιτική του Τόκιο «δεδομένου ότι οι αγορές χρήματος έχουν τον λόγο για τα επίπεδα των νομισμάτων»! Ωστόσο, οι συνομιλίες αυτές βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο της προσοχής των αγορών χρήματος και κανείς σχεδόν δεν πίστεψε αυτές τις δηλώσεις Τακενάκα. Λέγεται ότι ο Χέιζο Τακενάκα πήρε το πολυπόθητο «οκέι» από τον Λευκό Οίκο για την περαιτέρω εξασθένηση του γιεν έναντι του δολαρίου. Να επισημανθεί ότι και η κυβέρνηση του Τόκιο θεωρεί ότι η υποτίμηση του γιεν είναι το μοναδικό μακροοικονομικό εργαλείο που απέμεινε, δεδομένου ότι τα ιαπωνικά επιτόκια επανήλθαν σε μηδενικά επίπεδα και η δημοσιονομική πολιτική εξαντλήθηκε. Πριν από τις δηλώσεις αυτές, ο Τακενάκα εξέφρασε την άποψη ότι «η ισοτιμία του γιεν αρχίζει να πλησιάζει τα πραγματικά επίπεδα της οικονομίας».

Ενώ το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις, προκάλεσε ποικίλα σχόλια. Βεβαίως, κανείς δεν επιθυμεί μια ανεξέλεγκτη πτώση του γιεν. Αλλά η πεποίθηση πως ο Λευκός Οίκος είναι πρόθυμος να αποδεχθεί μια άλλη πολιτική για το δολάριο, εξακολουθεί και επιμένει… αμφισβητώντας την πάγια πολιτική των ΗΠΑ περί «ισχυρού δολαρίου». O 65άρης Πολ O’ Νιλ έχει δηλώσει πως η Ουάσιγκτον δεν ακολουθεί «ενεργητικά» την πολιτική του «ισχυρού δολαρίου». Δηλαδή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εφαρμόζουν μεν μια πολιτική ισχυρού δολαρίου, αλλά ένα ισχυρό δολάριο είναι αποτέλεσμα μιας ισχυρής οικονομίας…

Στο Τόκιο, η χώρα βυθίζεται σε ύφεση για 4η φορά εντός μιας 10ετίας και το τραπεζικό σύστημα σε νέα κρίση. Μια ύφεση οδυνηρότερη από τις προηγούμενες. Οι ελπίδες πως θα επουλωθούν οι πληγές των τραπεζών από τα τεράστια επισφαλή δάνεια, που είχαν αναπτερωθεί στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού Γιουνιχίρο Κοϊζούμι, δοκιμάζονται ξανά, παρά τους δύο συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς για το τρέχον οικονομικό έτος, που λήγει στην Ιαπωνία τον Απρίλιο. Να θυμίσω ότι κατά σειράν οι κυβερνήσεις του Τόκιο με πακέτα-μαμούθ δημοσιονομικών μέτρων προσπάθησαν να κινήσουν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, που εξακολουθεί να παραπαίει.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT