«Παγωμένο» το επιχειρηματικό κλίμα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψυχρολουσία αποτέλεσε η χθεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν για το επιχειρηματικό κλίμα στη Ζώνη του Ευρώ που εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο, πεσμένο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πεντέμισι ετών. Μόλις την προηγούμενη ημέρα, πάλι η Κομισιόν είχε δώσει αναπάντεχα αισιόδοξα στοιχεία για το «οικονομικό αίσθημα», που περιλαμβάνει τους καταναλωτές, τη βιομηχανία, το λιανικό εμπόριο και τον κατασκευαστικό κλάδο. Είναι αλήθεια ότι η βελτίωση του δείκτη αυτού οφειλόταν κυρίως στους καταναλωτές, ενώ οι επιχειρήσεις παραμένουν ακόμη αρκετά απαισιόδοξες, όπως επιβεβαίωσαν τα χθεσινά στοιχεία. Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται να προσανατολίζεται σε αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για την ανάπτυξη κατά το 2002.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος υποχώρησε στο -1,23 τον Δεκέμβριο από -1,20 τον Νοέμβριο. Σε αυτό το επίπεδο είχε να βρεθεί από τον Ιούλιο του 1996, διαψεύδοντας τις ελπίδες για τερματισμό της επιβράδυνσης και έναρξη της ανάκαμψης στους επόμενους μήνες.

Ο δείκτης αυτός καταρτίζεται με βάση ερωτηματολόγιο προς επιχειρήσεις σχετικά με τις προσδοκίες τους για τη μελλοντική πορεία της οικονομίας.

Πάντως, η Κομισιόν χαρακτήρισε ως ενθαρρυντική τη σχετική σταθεροποίηση που παρουσίασε ο δείκτης τον Δεκέμβριο και είπε ότι είναι πρόωρο να συμπεράνουμε ότι υπάρχει μια ξεκάθαρη κατεύθυνση της μελλοντικής κατεύθυνσης της εμπιστοσύνης των βιομηχανικών επιχειρήσεων στη Ζώνη του Ευρώ.

Εν τω μεταξύ, η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat ανακοίνωσε χθες ότι το ωριαίο κόστος εργασίας τη Ζώνη του Ευρώ αυξήθηκε κατά 3,3% σε ονομαστικούς όρους κατά το τρίτο τρίμηνο του 2001 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. H αύξηση ήταν αρκετά μεγαλύτερη από την πρόβλεψη των αναλυτών για 2,6%. Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση το κόστος της εργασίας αυξήθηκε κατά 3,5% σε ονομαστικούς όρους.

Αλλά στην αρνητική εικόνα για την οικονομία της Ζώνης του Ευρώ συνέβαλαν και οι ειδήσεις από τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής. Κατ’ αρχάς, η ανεργία εμφανίστηκε αυξημένη τον Δεκέμβριο, όπως και κάθε άλλο μήνα του 2001, πλησιάζοντας το ψυχολογικό όριο των 4 εκατ. ανέργων. Ομως ακόμη χειρότερο φαίνεται να είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη του 2002 στο 0,75%, όσο δηλαδή εκτιμάται ότι ήταν κατά το άσχημο 2001, έναντι της τρέχουσας πρόβλεψης για 1,25%.

Εξαίρεση η Γαλλία

Εξάλλου στη Γαλλία, που φαίνεται να παραμένει ο καλύτερος παίκτης της ευρωπαϊκής ομάδας, οι πωλήσεις κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα των χειμερινών εκπτώσεων πήγαν πολύ καλά, επιβεβαιώνοντας την αισιοδοξία των καταναλωτών και την ισχύ της εγχώριας ζήτησης. Οι Γάλλοι δεν έδειξαν να αποθαρρύνονται από τη σύγχυση που προκαλεί η τετραπλή αναγραφή των τιμών – σε ευρώ και φράγκα, πριν και μετά την έκπτωση. Πάντως, δεν έλειψαν οι περιπτώσεις συγκεκαλυμμένης αύξησης των τιμών με τη μετατροπή στο νέο νόμισμα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT