H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

. ..Τώρα που οι «δαίμονες» των πολιτικών του αντιπάλων άρχισαν να περικυκλώνουν τη Γερμανία και το φαινόμενο της «ύφεσης» έχει κάνει τη θεαματική του εμφάνιση, ο Σρέντερ δικαίως ανησυχεί. Τώρα, η προειδοποίηση από την αντιπολίτευση του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών του CDU και της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης του CSU (αδελφού κόμματος του CDU), πως θα είναι «ασυνεπής» προς τον γερμανικό λαό όταν υποσχόταν προεκλογικά μείωση της ανεργίας, τάραξε το Βερολίνο. Και ενώ η απογοήτευση της επιχειρηματικής Γερμανίας επανήλθε εντονότερη, έντρομος ο Γκέρχαρντ Σρέντερ διαπιστώνει πως είναι ανέφικτο να υλοποιηθεί η προεκλογική υπόσχεσή του (που έδωσε το 1998) για μείωση της ανεργίας στα επίπεδα των 3,5 εκατ. μέχρι τον επόμενο χρόνο. Μια ομολογία που έχει σημαντικές πολιτικές διαστάσεις (διεξάγονται κρίσιμες εκλογές στη χώρα του τον ερχόμενο Οκτώβριο). Χθες τα κρίσιμα στοιχεία έδειξαν ότι η ανεργία άγγιξε τον Δεκέμβριο σχεδόν τα 4 εκατ. ανερχόμενη στα 3.964 εκατ. H εφιαλτική αυτή εξέλιξη υποδηλώνει την αγωνία της Γερμανίας για τους ορατούς κινδύνους στην οικονομία. Ενώ ένα από τα έξι κορυφαία οικονομικά Ινστιτούτα της Γερμανίας, το DiW με έδρα το Βερολίνο, προειδοποίησε ότι κατά μέσον όρο η ανεργία θα ξεπεράσει τα 4 εκατ. το τρέχον έτος. Στο ίδιο κλίμα, οι αγορές βλέπουν με δυσφορία ότι ο Γκέρχαρντ Σρέντερ έχει «παγιδευτεί» και σέρνεται αναμασώντας με χαμόγελα τα τετριμμένα παλαιά σλόγκαν επαναφέροντας στο προσκήνιο τις αξίες της εργατικής τάξης!

Και ενώ η Wall Street προεξοφλεί δυναμικά την ελπιδοφόρα ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, η Ευρώπη και το Τόκιο διστάζουν αμφιβάλλοντας για την πορεία των δικών τους οικονομιών. Χθες, ο δείκτης Dow Jones και ο δείκτης Nasdaq σημείωσαν νέα κέρδη. Το δολάριο ενίσχυσε την ισχυρή του θέση και το κοινό νόμισμα των 12 γλίστρησε στα 88,66 σεντς. Φυσικά για το πληττόμενο ευρωνόμισμα το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι η πολιτική βούληση αλλά η σκληρή επιχειρηματική και οικονομική πραγματικότητα στη Γερμανία. Το γιεν δέχθηκε χθες έντονες πιέσεις με συνέπεια το δολάριο να εκτοξευθεί στα 133,37 γιεν. H άποψη της στήλης ότι η Ουάσιγκτον έχει ήδη αποφασίσει να βοηθήσει το Τόκιο στην υποτίμηση του γιεν… παραμένει στο προσκήνιο! Ωστόσο, το Τόκιο προσπάθησε να ανακόψει την ταχύτατη πτώση του γιεν έναντι του δολαρίου, καθώς κανείς δεν επιθυμεί ανεξέλεγκτες κινήσεις, καλλιεργώντας τις γνώριμες αμφιβολίες…

Οντως, ο σημερινός καγκελάριος της Γερμανίας άλλαξε πρόσωπο και υιοθέτησε νέα ταυτότητα πειστικότερο από εκείνο και ελκυστικότερη από αυτήν που άφησε το SPD στο χρονοντούλαπο της ιστορίας για 16 χρόνια… για να καταγράψει έναν θρίαμβο στις εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου του 1998, προσελκύοντας τους ψηφοφόρους του Κέντρου αλλά και της Δεξιάς. Και φυσικά, οι Γερμανοί δεν εγκατέλειψαν τις συντηρητικές θέσεις τους για να γίνουν σοσιαλιστές.

Τώρα οι Γερμανοί έχουν παραλύσει από τις συνέπειες και στη δική τους οικονομία μετά την επίθεση της ισλαμικής τρομοκρατίας κατά των ΗΠΑ την 11η Σεπτεμβρίου. H εξάρτηση των εξαγωγών της Γερμανίας -που αποτελούν την κινητήρια δύναμη της οικονομίας της- από τις Ηνωμένες Πολιτείες, συνιστά τη «μεγαλύτερη» απειλή για την ήδη ευάλωτη κατάσταση της γερμανικής οικονομίας. Τώρα αναμένεται η κυβέρνηση της Γερμανίας την ερχόμενη εβδομάδα να εξαναγκασθεί να αναθεωρήσει για το τρέχον έτος τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας από το αρχικό 1-1,25% στο 0,75%. Ηδη τα έξι κορυφαία οικονομικά Ινστιτούτα της Γερμανίας, ανησυχούν για τις επιπτώσεις που έχουν αρχίσει να γίνονται ορατές. Τα έξι αυτά οικονομικά Ινστιτούτα προχώρησαν ήδη στην αναθεώρηση προς τα κάτω των ρυθμών ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας. Τα έξι Ινστιτούτα είναι: το DIW με έδρα το Βερολίνο, το HWWA με έδρα το Αμβούργο, το IFO με έδρα το Μόναχο, το IfW με έδρα το Κίελο, το IWH στην Halle και το RWI στην Εσση.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT