Στη γραμμή παραγωγής ο νέος iMac

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φ ροντίζοντας να διαμορφώσει το απαιτούμενο κλίμα μυστηρίου, η Αpple παρουσίασε την εβδομάδα αυτή, τον νέο iMac, ο οποίος έρχεται να αντικαταστήσει τον πρώτο του είδους, περίπου τριάμισι χρόνια αργότερα. Πρόκειται για τον υπολογιστή, ο οποίος με τον πρωτοποριακό του σχεδιασμό, σηματοδότησε την επιστροφή της εταιρείας στο προσκήνιο και αναγόρευσε σε σωτήρα της τον Στιβ Τζομπς, ο οποίος επέστρεψε στο τιμόνι της, ύστερα από 12 χρόνια «εξορίας». Ο νέος υπολογιστής παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της έκθεσης MacWorld, ενώ είχε προηγηθεί έντονη φιλολογία μεταξύ των φίλων της εταιρείας, καθώς ο επίσημος δικτυακός τόπος της Apple, έβριθε υποσχέσεων για τις νέες ανακοινώσεις της έκθεσης.

Με την πρώτη ματιά, ο νέος iMac φαντάζει… διαφορετικός. Σίγουρα, μπορούμε να τον φανταστούμε να «στρογγυλοκάθεται» στο σαλόνι μας, καθώς μοιάζει με φωτιστικό. Η Apple επιβεβαίωσε τη σαφή στροφή της προς υπολογιστές με επίπεδες οθόνες υγρών κρυστάλλων (LCD), κάτι που είχε φανεί από τους PowerBook, επιλέγοντας για τον iMac, το σεβαστό μέγεθος των 15 ιντσών. Το εντυπωσιακότερο χαρακτηριστικό του νέου υπολογιστή είναι η μεγάλη ευλυγισία του υπολογιστή, αφού το «μπράτσο» που συνδέει την οθόνη με τον «υπόλοιπο» υπολογιστή, ο οποίος βρίσκεται σε μια ημικυκλική βάση, είναι εξαιρετικά ευκίνητο. Ετσι, μπορεί κανείς να προσαρμόσει με μεγάλη ευκολία την οθόνη σε όποιο σημείο τον εξυπηρετεί. Το βασικό, λοιπόν, χαρακτηριστικό του νέου iMac είναι η εργονομία και η κατάληψη ελάχιστου χώρου στο γραφείο μας, ή όπου αλλού επιλέξουμε να τον τοποθετήσουμε.

Για το εσωτερικό της κεντρικής μονάδας, ο Στιβ Τζομπς επεφύλασσε μια έκπληξη: τον επεξεργαστή PowerPC G4, έναντι του G3, ο οποίος πλέον είναι τοποθετημένος μόνο στους φορητούς iBook. Ο iMac πρόκειται να κυκλοφορήσει στην κορυφαία του έκδοση στα τέλη του μήνα και θα ενσωματώνει επεξεργαστή PowerPC G4 στα 800 MHz, μνήμη RAM 256 Mb, σκληρό δίσκο 60 Gb και έναν οδηγό εγγραφής και αναπαραγωγής DVD, κοστίζοντας περίπου 2.050 ευρώ (700.000 δρχ.). Το ποσό φαντάζει μεγάλο, αλλά αν συγκριθεί με άλλα PC της αγοράς που διαθέτουν επίπεδη οθόνη, τότε δεν διαφέρει σημαντικά. Η φθηνότερη έκδοση των 1.460 ευρώ (500.000 δρχ.) περιλαμβάνει επεξεργαστή PowerPC G4 των 700 MHz, μνήμη RAM 128 Mb, σκληρό δίσκο 40 Gb και οδηγό εγγραφής CD-RW. Τέλος, το μεσαίο μοντέλο προσφέρει έναντι του προηγούμενου μνήμη 256 Mb και δυνατότητα αναπαραγωγής DVD. Σε όλα τα μοντέλα, η Apple ενσωματώνει κάρτα γραφικών 32 Μb.

Το στοίχημα που καλείται να κερδίσει ο νέος iMac είναι κατ΄ αρχάς να ξεπεράσει σε πωλήσεις τον προκάτοχό του. Ο πρώτος iMac πέραν του γεγονότος ότι εισήγαγε μια νέα σχεδιαστική αντίληψη, την οποία μιμήθηκε πληθώρα κατασκευαστών ηλεκτρονικών προϊόντων, από το 1998, οπότε και παρουσιάστηκε, πώλησε 6 εκατ. μονάδες παγκοσμίως. Η σταδιακή υποχώρηση των πωλήσεων -το 2001 πωλήθηκαν μόλις 1,2 εκατ. μονάδες, έναντι 2 εκατ. το 1999- επέβαλε την ανάγκη αντικατάστασής του. Ωστόσο, πολλοί αναλυτές εμφανίστηκαν διστακτικοί, όσον αφορά τις προοπτικές επιτυχίας του νέου μοντέλου, καθώς η χρονική περίοδος του λανσαρίσματός του δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Βλέπετε, έχει προηγηθεί η εορταστική περίοδος, όπου παραδοσιακά παρατηρούνται οι υψηλότερες πωλήσεις νέων υπολογιστών, ενώ παράλληλα η αγορά των υπολογιστών εξακολουθεί να καταγράφει μείωση των ρυθμών αύξησης των πωλήσεων με διψήφια ποσοστά.

Αλλοι αναλυτές εστιάζουν στον σχεδιασμό του προϊόντος, που θεωρείται τολμηρός και ή θα γοητεύσει το κοινό, ή θα το απογοητεύσει, όπως επίσης και στην επεργαστική ισχύ που δεν ξεπέρασε το φράγμα του ενός 1 Ghz. Από την άλλη μεριά βέβαια οι επεξεργαστές PowerPc δεν συγκρίνονται με τους Pentium, καθώς η δομή τους είναι εντελώς διαφορετική. Στόχος της Apple, πάντως, είναι η μετατροπή των υπολογιστών της σε «κόμβους» για τη σύνδεση και χρήση ψηφιακών συσκευών, όπως κάμερες και συσκευές αναπαραγωγής μουσικών αρχείων.

Στο πλαίσιο αυτό, στη McWorld ανακοινώθηκε το νέο λογισμικό για την επεξεργασία ψηφιακών φωτογραφιών, το iPhoto, που έρχεται να πλαισιώσει τα iMovie 2, iDVD 2 και iTunes 2. Το iPhoto μπορεί να αναζητήσει φωτογραφίες από ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, να τις τροποποιήσει και να τις τυπώσει, ενώ παρέχει και δυνατότητες πλήρους αρχειοθέτησης και αποθήκευσής τους για μελλοντική χρήση.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT