Ευρωπαϊκή νίκη η απόφαση του ΠΟΕ

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη νίκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πλήγμα για τις ΗΠΑ θεωρείται η απόφαση που εξέδωσε χθες ο Διεθνής Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) σχετικά με τις φοροαπαλλαγές στους Αμερικανούς εξαγωγείς. H απόφαση ανοίγει το δρόμο στην Ευρωπαϊκή Ενωση να επιβάλει αντίποινα με τη μορφή δασμών ύψους 4 δισ. δολαρίων.

Το αρμόδιο όργανο του ΠΟΕ απέρριψε το αμερικανικό αίτημα για ανατροπή προηγούμενης απόφασης του διεθνούς οργανισμού, που χαρακτήριζε τα φορολογικά κίνητρα ως παράνομες εξαγωγικές επιδοτήσεις που παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες εμπορίου. Το αμερικανικό καθεστώς φοροαπαλλαγών στους εξαγωγείς ευνοεί μεγάλες εταιρείες, όπως η εταιρεία λογισμικού Microsoft και η αεροδιαστημική βιομηχανία Boeing. H Ευρωπαϊκή Ενωση θέλει να επιβάλει πρόσθετους δασμούς ύψους 4,04 δισ. δολαρίων σε αμερικανικά προϊόντα, που θα είναι το μεγαλύτερο ποσό στην εξαετή ιστορία του ΠΟΕ. O Αμερικανός ανώτατος εμπορικός εκπρόσωπος Ρόμπερτ Ζέλικ προσπάθησε να αποθαρρύνει τους Ευρωπαίους από την επιβολή των δασμολογικών κυρώσεων, χαρακτηρίζοντας τις ισοδύναμες με «τη χρήση πυρηνικών όπλων» για το διεθνές εμπόριο.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ έσπευσαν να δηλώσουν ανεπίσημα την απογοήτευση της χώρας τους για την απόφαση του ΠΟΕ, αν και διευκρίνισαν ότι σέβονται τις αποφάσεις του διεθνούς οργανισμού.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT