Επιχείρηση «καθαρή Αργεντινή»

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ. Εκκληση για εθνική ενότητα απηύθυνε χθες ο πρόεδρος της Αργεντινής, Εντουάρντο Ντουάλντε, ζητώντας παράλληλα από τις γείτονες χώρες στήριξη και από τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς συνεργασία, ούτως ώστε να τοποθετηθεί και πάλι η χώρα στην οδό της ευημερίας. Το εθνικό νόμισμα, το πέσο, μετά την υποτίμησή του καταβαραθρώθηκε κατά 41% την Παρασκευή, την πρώτη ημέρα συναλλαγών του ως νομίσματος με ελεύθερη διακύμανση? ωστόσο, στις αρχές αυτής της εβδομάδας δεν σημείωσε ελεύθερη πτώση. Κάτι τέτοιο θα εξανέμιζε όλες τις ελπίδες για λήξη της μακράς περιόδου ύφεσης, η οποία διαρκεί τέσσερα συναπτά έτη.

Στην ομίλια του ο κ. Ντουάλντε αναφέρθηκε στις σκανδαλώδεις και παρακινδυνευμένες ψευδαισθήσεις της Αργεντινής, των οποίων ο κύκλος πλέον έκλεισε? εξ ου και αιτήθηκε τη στήριξη των επιχειρηματιών, της Εκκλησίας, των συνδικαλιστών και των πολιτικών παραγόντων για να ανοικοδομηθεί ένα έθνος διαβρωμένο από τη διαφθορά, ενώ από τους διεθνείς οργανισμούς ζήτησε τη χρηματοδότηση του όλου εγχειρήματος.

Αναφερόμενος στους επιβληθέντες στις τράπεζες ελέγχους, τους χαρακτήρισε «ωρολογιακή βόμβα»? μία βόμβα, η οποία δύσκολα απενεργοποιείται και θέτει εν κινδύνω το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Ηδη, πάντως, τα μέτρα αυτά προκάλεσαν κοινωνική ανατραχή με επιθέσεις σε τραπεζικά υποκαταστήματα χθες από αγανακτισμένους πολίτες, σε πόλη της βόρειας Αργεντινής.

Ο Εντουάρντο Ντουάλντε, ο πέμπτος πρόεδρος εντός ενός μηνός, εισήγαγε διπλή ισοτιμία για το πέσο. H μία κυμαίνεται ελεύθερα και χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του τουρισμού, ενώ η άλλη παραμένει σταθερή στο 1,40 προς το δολάριο και ισχύει για το εμπόριο με το εξωτερικό και τις τραπεζικές συναλλαγές. Κατά τον κ. Ντουάλντε, το πέσο θα έχει ελεύθερα κυμαινόμενη ισοτιμία ενός πενταμήνου. Παρά τις επικρίσεις που εκτόξευσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την αναποτελεσματική διπλή ισοτιμία, η κυβέρνηση δήλωσε ότι μια ευρεία αντιπροσωπεία του διεθνούς οργανισμού θα αφιχθεί στην Αργεντινή στα τέλη Ιανουαρίου, για να μελετήσει τα σχέδια εξυγίανσης της εθνικής οικονομίας.

Ο «σωτήρας»

Οι κρατικοί αξιωματούχοι ευελπιστούν ότι μέσα σε ένα μήνα θα συνάψουν την αναγκαία συμφωνία με το ΔΝΤ, η οποία θα τους εξασφαλίσει κεφάλαια ύψους 15-20 δισ. δολαρίων. Ηδη στο Μπουένος Αϊρες βρίσκεται τεχνική αντιπροσωπεία του οργανισμού, η οποία εξετάζει την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Αναλυτές σημειώνουν ότι η επέμβαση του ΔΝΤ έχει μείζονα σημασία για τράπεζες και εταιρείες. H καναδική τράπεζα Bank of Nova Scotia ανέφερε ότι η χειρότερη εξέλιξη θα ήταν να επωμιστεί ζημίες ανάλογες με το 25% των κερδών της, ενώ μία από τις ισχυρότερες αμερικανικές τράπεζες, η FleetBostoFinanacial, καθυστέρησε να εκδώσει προειδοποιητικές ανακοινώσεις κερδών λόγω της κρίσης στην Αργεντινή. O πρόεδρος της χώρας δεν χαίρει εκτιμήσεως από επενδυτές και αγορές, διότι μετέτρεψε τα εκπεφρασμένα σε δολάρια χρέη σε χρέη εκπεφρασμένα σε πέσο. Το τίμημα καλούνται να πληρώσουν τα κυρίως ξένης ιδιοκτησίας πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία αναμένεται να εμφανίσουν ζημίες 6,2 δισ. δολαρίων, καθώς και οι ξένες εταιρείες κοινής ωφελείας. Οι αναλυτές, τέλος, προβλέπουν ότι το πέσο θα φθάσει την ισοτιμία 2 προς 1 έναντι του δολαρίου, ενώ θεωρούν επικίνδυνο τον λαϊκιστή Ντουάλντε, ο οποίος ζητεί περισσότερο κρατικό έλεγχο, στρέφει τα βέλη του κατά της ελεύθερης αγοράς και όσων είχαν επισημάνει τα χρόνια προβλήματα της Αργεντινής.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT