H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ευρώ παραμένει «παγιδευμένο» όχι μόνο έναντι του ισχυρού δολαρίου αλλά υποχώρησε δραματκά έναντι του γιεν. Το ευρώ υποχώρησε στα 88,54 σεντς έναντι του δολαρίου και στα 116,279 γιεν. Και ενώ ο μισο-διαλυμένος γάμος Εθνικής-Αlpha κλονίζει την Αθήνα, οι ελπίδες στη Νέα Υόρκη αρνούνται να πεθάνουν. Παρά τις προσπάθειες του Αλαν Γκρίνσπαν να αποθερμάνει την αισιοδοξία, το αισιόδοξο σενάριο για ταχύτατη ανάκαμψη της οικονομίας κυριαρχεί, ενισχύοντας την ελκυστικότητα του δολαρίου. Χθες, τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις, έδειξαν ανάκτηση της κλονισμένης εμπιστοσύνης των Αμερικανών καταναλωτών προς την πορεία και τις προοπτικές της οικονομίας της χώρας τους, διατηρώντας την αισιοδοξία ότι πέρασαν τα χειρότερα. Να επισημανθεί ότι η Wall Street ενθαρρύνθηκε από τα στοιχεία αυτά! Ωστόσο, οι επενδυτές παρακολουθούσαν το γνώριμο σπορ της τριμηνιαίας εξομολόγησης, που άρχισε από μικρές και μεγάλες εταιρείες για πτώση πωλήσεων και κερδοφορίας.

Ενώ το επίμαχο θέμα της υποτίμησης του γιεν, κυριαρχεί στις αγορές. Ωστόσο, ναι μεν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αντιδρούν στην υποτίμηση του γιεν, η Κίνα όμως ήδη διαφωνεί εντόνως και προειδοποιεί! Και ενώ η «αποδοχή» υποτίμησης του γιεν εκ μέρους του Λευκού Οίκου, φαίνεται πως είναι δεδομένη, η εξέλιξη αυτή εξοργίζει την Κίνα. Είναι γνωστό ότι τη μοναδική διέδοξο από την κρίση, το Τόκιο την αναζητά και στην υποτίμηση του γιεν, όπως έχει επισημάνει από μακρού η στήλη. H παραπαίουσα ιαπωνική οικονομία και οι άρρωστες τράπεζες δεν έχουν ξεφύγει από τον εφιαλτικό κίνδυνο των αλυσσιδωτών εκρήξεων του αντιπληθωρισμού. H χώρα βυθίζεται σε ύφεση για 4η φορά εντός μιας 10ετίας και το τραπεζικό σύστημα σε νέα κρίση. Μια ύφεση οδυνηρότερη από τις προηγούμενες. Οι ελπίδες πως θα επουλωθούν οι πληγές των τραπεζών από τα τεράστια επισφαλή δάνεια, που είχαν αναπτερωθεί στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού Γιουνιχίρο Κοϊζούμι, δοκιμάζονται ξανά, παρά τους δύο συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς για το τρέχον οικονομικό έτος που λήγει στην Ιαπωνία τον Απρίλιο.

Και ενώ η Ουάσιγκτον αποφάσισε να βοηθήσει το Τόκιο στην υποτίμηση του γιεν… κινεζική ευθεία τραπεζική παρέμβαση στο επίμαχο θέμα της κατεύθυνσης του γιεν, τάραξε πολιτικά το Τόκιο. Οι Νομισματικές Αρχές της Κίνας(!) επιβεβαίωσαν χθες τη σφοδρή αντίθεση του Πεκίνου. Το Πεκίνο μέσω του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, προειδοποίησε το Τόκιο να μην επιμένει στην υποτίμηση του γιεν. Το γεγονός πως η Κίνα δεν μολύνθηκε από την παγκόσμια ύφεση, παρουσιάζοντας ισχυρά αντισώματα στην οικονομία της καθώς και πλούσια συναλλαγματικά διαθέσιμα ύψους, τις δίνει τη δυνατότητα να έχει αντοχές και να εκβιάζει πως θα προχωρήσει και αυτή σε υποτίμηση του νομίσματός της αν επιμένει το Τόκιο με την ανοχή της Ουάσιγκτον.

Βεβαίως το ισχυρό δολάριο, εξοργίζει και τους Αμερικανούς βιομήχανους. Εξι κορυφαίοι επιχειρηματικοί Οργανισμοί των ΗΠΑ έχουν επανέλθει δριμύτεροι κατά της πολιτικής του «ισχυρού δολαρίου», υποστηρίζοντας πως η υπερτίμηση κατά 35% του δολαρίου τους πλήττει θανάσιμα. Ενώ ο πρόεδρος του National AssociatioManufacturers έχει ξεκινήσει εκστρατεία για να πείσει την κυβέρνηση Μπους και το Κογκρέσο για το κόστος της χαμένης ανταγωνιστικότητας, που αντιμετωπίζει η αμερικανική βιομηχανία. Ομως, ο υπουργός Οικονομικών, ο 65άρης Πολ O’ Νιλ, έχει δηλώσει το αυτονόητο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «ευνοούνται και επωφελούνται» από την πολιτική του «ισχυρού δολαρίου».

Ωστόσο, η πεποίθηση πως ο Λευκός Οίκος έχει αποδεχθεί μια άλλη πολιτική για το δολάριο, εξακολουθεί και επιμένει… Αλλά, είναι ανεπιθύμητη η ραγδαία πτώση του γιεν έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT