H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

4' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O κυνισμός είναι ο εχθρός της έξυπνης και καλής δημοσιογραφίας. Διαφθείρει και καταστρέφει… Αλλά καμιά φορά είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς… και να παραμείνει ιδεαλιστής. Είναι αλήθεια ότι η ωρίμαση κλειστών συστημάτων συνδικαλιστικής εξουσίας που αυτάρεσκα θεωρούν τον εαυτό τους αυτάρκη και έξω από κάθε αμφισβήτηση, αποθεώνει την επικράτηση των καθεστωτικών αντανακλαστικών. Ευτυχώς… λες που αυτοί οι ίδιοι που έχουν υπογράψει ιδεολογική σύμβαση με τον «ψευδώνυμο τραπεζικό εκσυγχρονισμό» και οι άλλοι που πασχίζουν για την επέκταση στα Βαλκάνια των μεγάλων μεγεθών και στην υπόσχεση μιας αναζωογονημένης Σοφοκλέους, διστάζουν… Ευτυχώς… λες που το μέγα-deal της (πρότυπα πατερναλιστικής) συγχώνευσης Alpha Bank – Εθνικής Τράπεζας ύψους 8,81 δισ. δολαρίων (μέσω ανταλλαγής μετοχών), ναυαγεί…

Είδηση δεν είναι ασφαλώς ο όψιμος έρωτας ενίων αριστερών (αρθρογράφων και άλλων) με τις ιδιωτικοποιήσεις και τις συγχώνευσεις. Βλέπουν το δέντρο, την αναγκαία ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, αλλά χάνουν το δάσος… Οντως, ο επιχειρηματικός γιγαντισμός της Ευρώπης ως αντίδραση άμυνας στη βιομηχανική υπερδύναμη των ΗΠΑ είχε αρχίσει να αποκτά ερείσματα ως θεωρία ήδη από τότε που δημοσιεύθηκε η «αμερικανική πρόκληση», δηλαδή πριν από 30 και… χρόνια. Βεβαίως, τώρα, οι χρηματιστικές συνθήκες του ευρώ ενθαρρύνουν την επιθετική – επεκτατική πολιτική των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και των τραπεζών να ισχυροποιηθούν μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων για να ενισχύσουν τη θέση τους κυρίως στην Ευρώπη της ONE, λόγω του εντεινόμενου ανταγωνισμού, και παγκοσμίως να διατηρήσουν κάποια θέση στον ήλιο επισκιαζόμενες από την κυριαρχία των αμερικανικών κολοσσών.

Ομως, είναι μια θεωρία εσφαλμένη και παραπλανητική… όταν χρησιμοποιείται ως άλλοθι προσωπικών «οραμάτων» ή αδυναμιών επιβίωσης. Πάντως, οι διεθνείς αγορές που αρέσκονται να ξεφτιλίζουν «σοβαρές» και «αξιόπιστες» δήθεν στρατηγικές επιλογές… τα έχασαν… H διάλυση του πολυδιαφημισμένου «γάμου» ήταν στυλ… α λα ΓΚΡΕΚΑ.

Ο παρόμοιος γερμανικός «γάμος» μεταξύ της Deutsche Bank (της μεγαλύτερης σε μέγεθος τράπεζας της Γερμανίας και της Ευρώπης) και της Dresdner Bank (3ης σε μέγεθος), που κυοφορήθηκε στη Γερμανία την άνοιξη του 2000, είχε άδοξο τέλος. Βεβαίως, να επισημανθεί ότι το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης με περισσή ικανοποίηση έκανε δεκτή τότε τη διάλυση του «γάμου» μεταξύ των δύο τραπεζών, που είχε ανακοινωθεί μετά βαΐων και κλάδων, δημιουργώντας έναν παγκόσμιο τραπεζικό κολοσσό μεγέθους άνω των 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων(!) σε στοιχεία ενεργητικού. Να θυμίσω πως η προβλεπόμενη τότε μείωση του κόστους κατά 2,8 δισ. δολάρια ετησίως από το 2003, με θύματα 16.000 εργαζομένους, είχε προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση και έντονες αντιδράσεις. Αρκεί να σημειωθεί ότι από την αρχή, όταν η Deutsche Bank ανακοίνωσε την εξαγορά έναντι 30 δισ. δολαρίων της Dresdner Bank, αποδείχθηκε «πύρρειος» για τις μετοχές της. Δεν είναι τυχαίο πως η μετοχή της Deutsche από την αναγγελία του «γάμου» είχε καταρρεύσει χάνοντας το 30%(!) της αξίας της. Μία από τις κύριες αιτίες του διαζυγίου που επικαλέσθηκε τότε η Dresdner ήταν η ανησυχία της για την τύχη του επενδυτικού της βραχίονα, της Dresdner Kleinwort Benson. Ηδη, ο επενδυτικός βραχίονας της Deutsche Bank, δηλαδή η Deutsche MorgaGrenfell, ήταν αρκετός και η Deutsche επιθυμούσε να πουλήσει την Dresdner Kleinwort Benson. Να θυμίσω ότι τον Ιούνιο του 1995 η Dresdner Bank αγόρασε τη βρετανική τράπεζα επενδύσεων Kleinwort Benson. Επίσης έπειτα από επίμονες και χρονοβόρες προσπάθειες, η Deutsche Bank απέκτησε την 8η σε μέγεθος αμερικανική επενδυτική τράπεζα με στόχο να βάλει πόδι στις ΗΠΑ και κυρίως στη Wall Street. H εξαγορά της Bankers Trust με έδρα τη Νέα Υόρκη έγινε από την Deutsche έναντι 9 δισ. δολαρίων σε ρευστό χρήμα, και μαζί αποκτήθηκε και ο περίφημος οίκος BT Alex Brown. Ηταν τότε η μεγαλύτερη εξαγορά αμερικανικής τράπεζας από ξένη. Να θυμίσω πως το 1990 η γερμανική τράπεζα εξαγόρασε τη βρετανική τράπεζα επενδύσεων ΜorgaGrenfell.

Λοιπόν, έναν χρόνο μετά το ναυάγιο του παραπάνω «γάμου», άνοιξε ο δρόμος για την εξαγορά της Dresdner Bank από τον ασφαλιστικό κολοσσό Allianz έναντι 22,8 δισ. ευρώ. Να επισημανθεί ότι με τον νέο «γάμο» μεταξύ της Allianz και της Dresdner αναποδογυρίστηκε το τραπεζικό σκηνικό, αφού δημιουργήθηκε ο πρώτος και πανίσχυρος όμιλος bancassurance στη Γερμανία, προσφέροντας ασφαλιστικά, τραπεζικά και επενδυτικά προϊόντα. H Allianz κατείχε ήδη το 21,4% του μετοχικού κεφαλαίου της Dresdner Bank. Μέρος της ίδιας συμφωνίας ήταν, επίσης, η πώληση από την Allianz του 17,4% της HypoVereinsbank στον ασφαλιστικό κολοσσό Munich Re, δημιουργώντας έναν δεύτερο και ισχυρό γερμανικό όμιλο bancassurance και η πώληση από την πλευρά του Munich Re στην Allianz του δικού του μεριδίου άνω του 3% που κατέχει στην Dresdner Bank. Σπουδαίο συμπέρασμα: με τη συμφωνία αυτή «ξέμπλεξε» η μετοχική σχέση μεταξύ Allianz/ HypoVereinsbank και μεταξύ Munich Re/Dresdner Bank. H υψίστης σημασίας εκείνη εξέλιξη ώθησε την Deutsche Bank για να αποφύγει την απομόνωση να βολιδοσκοπήσει αν μπορεί να ταιριάξει με τον γαλλικό ασφαλιστικό κολοσσό AXA. Χωρίς, όμως, αποτέλεσμα. Ενώ, προχθές, η Munich Re αύξησε τη συμμετοχή της στην Commerzbank και ώθησε σε άλμα κατά 9% τη μετοχή (της Commerzbank).

Σε «πυροτέχνημα», επίσης, έληξε το άκρως φιλόδοξο γαλλικό τρίγωνο. Στο Παρίσι, η αποτυχία της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας να επιλύσει ειρηνικώς το επίμαχο πρόβλημα της επιθετικής προσφοράς εξαγοράς από την Banque Nationale de Paris (BNP) προς τη Societe Generale και την Paribas, που είχε απορριφθεί ως εχθρική από τις δύο τράπεζες, δέσποσε στο προσκήνιο για πολύ. Το ενδεχόμενο τότε του «γάμου» μεταξύ των τριών γαλλικών τραπεζών, δηλαδή της BNP με τη SocGeκαι την Paribas, είχε ενθουσιάσει πολλούς, όμως όχι όμως και την παρισινή αγορά. Βεβαίως, στην περίπτωση που είχε υλοποιηθεί εκείνος ο γαλλικός γάμος θα δημιουργείτο ένας παγκόσμιος τραπεζικός γίγαντας μεγέθους 1,07 τρισεκατομμυρίων δολαρίων!

Αντίθετα, η θεαματική επιθετική στρατηγική κίνηση της HSBC Holdings με έδρα το Σίτι του Λονδίνου, ήταν επιτυχής. O τραπεζικός βρετανικός κολοσσός HSBC Holdings εξαγόρασε τη γαλλική Credit Commercial de France (CCF) έναντι 11 δισ. ευρώ σε ρευστό, και αυτό λέει πολλά. Αρκεί να ληφθεί υπ’ όψιν πως τη CCF τη διεκδικούσε με επιμονή και αρκετές προσπάθειες η ολλανδική ABAmro. Βεβαίως, ο βρετανικός/γαλλικός γίγας δεν απειλεί την κυριαρχία της Citigroup, αφού η χρηματιστηριακή του αξία ήταν πολύ μικρότερη του αμερικανικού κολοσσού. Δηλαδή, η κεφαλαιοποίησή του τότε ήταν περίπου 114,0 δισ. δολάρια, ενώ της Citigroup είχε ξεπεράσει τα 201,6 δισ. δολάρια! Να θυμίσουμε ότι η Citigroup έχει προέλθει από τη συνένωση της Citicorp και του Travelers Group, το 1998.

Στο τέλος του 2002 θα έχουμε ολοκληρωμένα συμπεράσματα».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT