H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H τραπεζική κρίση κορυφώνεται στην Ιαπωνία. Οι επικίνδυνες ρωγμές, που παρουσιάζει το τραπεζικό σύστημα της Ιαπωνίας, παρείχαν την ευκαιρία στον αμερικανικό οίκο Moody’s -που αξιολογεί την αξιοπιστία μιας χώρας στην αποπληρωμή των οφειλών της σε ξένο νόμισμα καθώς και την πιστοληπτική ικανότητα εταιρειών/τραπεζών- να επιδοθεί χθες σε υποβάθμιση της κατάταξης των 10 μεγαλύτερων(!) ιαπωνικών τραπεζών, με συνέπεια να δέχεται βαρύ πλήγμα το ήδη ευάλωτο τραπεζικό σύστημα της Ιαπωνίας.

Δηλαδή ο Moody’s δεν έχασε καθόλου χρόνο να δράσει από τη στιγμή που το ενδεχόμενο διάσωσης από τη χρεοκοπία της πρώτης(!) σε μέγεθος αλυσίδας σούπερ μάρκετ, της Daiei Inc., στην Ιαπωνία, προδιαγράφει αρνητικές συνέπειες στην οδυνηρή διαδικασία της διαγραφής των τεραστίων επισφαλών δανείων. Να επισημανθεί πως υποβάθμισε από σταθερή σε αρνητική τη θέση των δέκα κορυφαίων τραπεζών μεταξύ των οποίων και τραπεζικών κολοσσών.

Η κυβέρνηση του Τόκιο, έντρομη από τους συνεχείς τραπεζικούς και χρηματιστηριακούς σεισμούς που κλυδωνίζουν ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό της σύστημα, επιζητεί τη βοήθεια της Ουάσιγκτον για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της άρρωστης ιαπωνικής οικονομίας μέσω της υποτίμησης του γιεν… Και ενώ η «αποδοχή» υποτίμησης του γιεν εκ μέρους του Λευκού Οίκου φαίνεται πως είναι δεδομένη, ο υπουργός Οικονομικών Πολ O’ Νιλ δήλωσε χθες σκοπίμως(!) ότι «δεν θα συζητηθεί το επίμαχο θέμα της ισοτιμίας δολαρίου/γιεν»! Μια δήλωση που ερμηνεύθηκε ως προσπάθεια συγκάλυψης από την Ουάσιγκτον της συμπαράστασης προς στο Τόκιο να στηρίξει την οικονομία μέσω των εξαγωγών, δηλαδή μέσω της υποτίμησης του γιεν. O Αμερικανός υπουργός Οικονομικών μετά το Αφγανιστάν πραγματοποιεί σταθμό στο Τόκιο.

Να επισημανθεί ότι οι πληγές από τη μάστιγα της ανεργίας και οι χρεοκοπίες που άγγιξαν το 2001 επίπεδα ρεκόρ μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο στη Ιαπωνία, εξακολουθούν να ματώνουν, ενώ το αναπόφευκτο κλείσιμο αρκετών επιχειρήσεων θα επιτείνει την ύφεση. Και καθώς η οικονομία θα συρρικνώνεται και οι χρεοκοπίες θα αυξάνονται, τόσο το τραπεζικό σύστημα θα βρίσκεται υπό πίεση.

Η παραπαίουσα ιαπωνική οικονομία και οι άρρωστες τράπεζες δεν έχουν ξεφύγει από τον εφιαλτικό κίνδυνο των αλυσιδωτών εκρήξεων του αποπληθωρισμού. Οι τραπεζικοί «τριγμοί» που κλυδωνίζουν το Τόκιο έχουν πάρει ξανά δραματικές διαστάσεις, καθώς η χώρα βρίσκεται ήδη σε ύφεση για 4η φορά εντός μιας 10ετίας. Ομως, μια ύφεση οδυνηρότερη από τις προηγούμενες. Οι ελπίδες πως θα επουλωθούν οι πληγές των τραπεζών από τα τεράστια επισφαλή δάνεια, που είχαν αναπτερωθεί στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού Γιουνιχίρο Κοϊζούμι, δοκιμάζονται ξανά, παρά τους δύο συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς για το τρέχον οικονομικό έτος, που λήγει στην Ιαπωνία τον Απρίλιο. Τώρα οι επιπτώσεις στην ιαπωνική οικονομία εξαναγκάζουν τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει τη γενναία μεταρρυθμιστική πολιτική που είχε εξαγγείλει.

Και ενώ η Ουάσιγκτον αποφάσισε να βοηθήσει το Τόκιο στην υποτίμηση του γιεν… ωστόσο το ισχυρό δολάριο εξοργίζει και τους Αμερικανούς βιομηχάνους. Εξι κορυφαίοι επιχειρηματικοί οργανισμοί των ΗΠΑ έχουν επανέλθει δριμύτεροι κατά της πολιτικής του «ισχυρού δολαρίου», υποστηρίζοντας πως η υπερτίμηση κατά 35% του δολαρίου τούς πλήττει θανάσιμα.

Ενώ ο πρόεδρος του National AssociatioManufacturers έχει ξεκινήσει εκστρατεία για να πείσει την κυβέρνηση Μπους και το Κογκρέσο για το κόστος της χαμένης ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει η αμερικανική βιομηχανία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT