Επιτέλους κέρδη για την Amazon.com

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρώτα κέρδη στη σύντομη ιστορία της παρουσίασε χθες για το τελευταίο τρίμηνο του έτους η εταιρεία λιανικών πωλήσεων Amazon.com χάρη στην αύξηση των πωλήσεων κατά 15%. Οπως το έθεσε ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Γουόρεν Τζένσον, «ξεπεράσαμε τις προσδοκίες σε κάθε γραμμή του λογαριασμού αποτελεσμάτων».

Η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει ζημιές ύψους σχεδόν 3 δισ. δολαρίων από το 1997, όταν εισήχθη στο χρηματιστήριο Nasdaq. Σε αυτό το τρίμηνο τα καθαρά κέρδη -μετά από δαπάνες για εξαγορές, τόκους κ.λπ.- έφτασαν τα 5 εκατ. δολάρια σε σύγκριση με ζημίες 545 εκατ. δολαρίων ένα χρόνο νωρίτερα.

Η ανακοίνωση προκάλεσε έκπληξη στους αναλυτές της Wall Street καθώς ο επικεφαλής της εταιρείας, Τζεφ Μπέζος, είχε υποσχεθεί μεν κέρδη αλλά σε λειτουργική βάση, στην οποία δεν υπολογίζονται μια σειρά από σημαντικές δαπάνες. Σε αυτή τη βάση τα κέρδη έφτασαν τα 59 εκατ. δολάρια έναντι ζημίας 60 εκατ. δολαρίων ένα χρόνο νωρίτερα.

Τα έσοδα έφτασαν στο ύψος ρεκόρ του 1,12 δισ. δολαρίων από 972 εκατ. δολάρια στο αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. H αύξηση των εσόδων έφτασε το 15% και ήταν τριπλάσια από αυτήν που περίμεναν οι χρηματιστηριακοί αναλυτές. Στο τρίτο τρίμηνο η εταιρεία είχε παρουσιάσει μεγάλη πτώση κατά 12% των πωλήσεων στη βασική δραστηριότητά της, τις πωλήσεις βιβλίων, CD και βίντεο, που ανέκαμψαν στο τέταρτο τρίμηνο κατά 5%. Το διεθνές τμήμα παρουσίασε αύξηση των πωλήσεων κατά 81%.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT