H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βεβαίως, είναι σκόπιμη η «σύγχυση…» που καλλιεργείται γύρω από το δολάριο/γιεν στις αγορές χρήματος. Φυσικά, οι αγορές βρήκαν την ευκαιρία να αναπτύξουν το παιχνίδι τους με χαμηλότερους ρυθμούς, αφού ήδη έχουν κερδίσει από το άλμα κατά 15% του δολαρίου έναντι του γιεν, τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η «σύγχυση…» καλλιεργείται με στόχο να αποδυναμωθεί η άποψη πως η περαιτέρω υποτίμηση του γιεν είναι το μοναδικό μακροοικονομικό εργαλείο που απέμεινε στο Τόκιο για τη διάσωση της οικονομίας του μέσω των εξαγωγών και πως την άποψη αυτή τη συμμερίζεται και η Ουάσιγκτον. O υπουργός Οικονομικών Πολ O΄ Νιλ δήλωσε από το Τόκιο, μετά τη συνάντηση με τον Ιάπωνα ομόλογό του, ότι και «η ισοτιμία δολαρίου/γιεν εναπόκειται στις αγορές»! H δήλωση αυτή δίχασε χθες τις αμερικανικές αγορές. Ομως, πρόκειται για σκόπιμη δήλωση, δεδομένου ότι η πίεση εκ μέρους των Αμερικανών βιομηχάνων εντείνεται… Βεβαίως, ο O΄ Νιλ δεν παρέλειψε να εκθειάσει την πολιτική του «ισχυρού δολαρίου».

Ωστόσο, η έξαρση που πυροδότησε η παραπάνω «laissez-faire» άποψη του Πολ O΄ Νιλ στις αγορές χρήματος, άρχισε να παίρνει διαστάσεις και λέγεται ότι δυσαρέστησε τον Λευκό Οίκο. Με συνέπεια το δολάριο που είχε εκτοξευθεί στα 134,47 γιεν μετά τη δήλωση O΄ Νιλ στο Τόκιο, υποχώρησε ελαφρώς στη Νέα Υόρκη στα 134 γιεν. Να θυμίσω ότι ο 65άρης Πολ O΄ Νιλ δεν έπαψε να αμφισβητείται στη Wall Street πως δεν πείθει ότι ακολουθεί «ενεργητικά» την πολιτική του «ισχυρού δολαρίου». Υποστήριζε πάντα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εφαρμόζουν, όπως συχνά λέγεται, «μια πολιτική ενός ισχυρού δολαρίου, αλλά ένα ισχυρό δολάριο είναι το αποτέλεσμα μιας ισχυρής οικονομίας» προκαλώντας, συνήθως, σύγχυση στη Wall Street. Να θυμίσω πως η ανάθεση του υπουργείου Οικονομικών στον Πολ O΄ Νιλ είχε διχάσει τις αμερικανικές αγορές. O καθείς είχε αρχίσει να υποψιάζεται ότι η Ουάσιγκτον θα επηρεασθεί από την αντίληψη των Αμερικανών βιομηχάνων και θα εγκαταλείψει την πολιτική του «ισχυρού δολαρίου» προς όφελος της εξαγωγικής τους ανταγωνιστικότητας. Ωστόσο, η άποψη της στήλης ήταν και είναι πως ο Πολ O΄ Νιλ, τελικώς, συμμερίστηκε το ιδιαίτερα σημαντικό πλεονέκτημα της ισχύος του δολαρίου.

Ομως, το ταξίδι από τον «οικονομικό εφιάλτη» για το Τόκιο δεν φαίνεται να έχει τέλος… Οντως αποτελεί πραγματική απειλή η εικόνα που αποδίδει το Τόκιο… H οικονομία της Ιαπωνίας είναι μια πελώρια μαύρη τρύπα που καταπίνει τα θύματά της με επισφαλή δάνεια. Δυστυχώς και ο νέος πρωθυπουργός βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση, αδύναμος και αβέβαιος για το πώς θα χειρισθεί την εξασθενημένη οικονομία, το απαξιωμένο χρηματιστήριο και το ευάλωτο και καταχρεωμένο τραπεζικό σύστημα. Ούτε και τα πακέτα δημοσιονομικών μέτρων αστρονομικού ύψους δεν κατάφεραν να αναθερμάνουν την καταρρέουσα οικονομία. Τα χρόνια κρίσιμα προβλήματα από τα οποία υποφέρει η Ιαπωνία, δηλαδή των καταχρεωμένων επιχειρήσεων και τραπεζών, συνεχίζονται. Και τώρα η απόφαση διάσωσης από τη χρεοκοπία της Daiei θεωρείται ως πισωγύρισμα στις υποσχέσεις του πρωθυπουργού πως θα επιταχύνει τον «καθαρισμό» των επισφαλών δανείων από τις τράπεζες, καθώς υποδηλώνει προθέσεις μη σοβαρής αντιμετώπισης του κρίσιμου αυτού προβλήματος, που ενδεχομένως να τις υιοθετήσουν και άλλες τράπεζες, ωστόσο το κοινωνικό στοιχείο είναι ουσιώδες. Παρά την οδυνηρή προσπάθεια όλων των κυβερνήσεων για τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος από το βούρκο των υπέρογκων επισφαλών δανείων με τη χρησιμοποίηση δημόσιου χρήματος και τις διαγραφές από τις τράπεζες αξίας πολλών δισ. γιεν, τα χρέη αιμορραγούν. Χθες, η βουτιά των τραπεζικών μετοχών έπληξε βιαίως τον δείκτη Nikkei, που περιλαμβάνει τις μετοχές των 225 μεγαλύτερων επιχειρήσεων της Ιαπωνίας.

Ενώ η σύγκρουση απόψεων και στρατηγικής μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών της Ιαπωνίας και της Κεντρικής Τράπεζας (BoJ) της χώρας παραμένει. Αξίζει να σημειωθεί πως η BoJ έχει κερδίσει την ανεξαρτησία της μόλις τα τρία τελευταία χρόνια(!) οπότε θεωρεί χρέος της να αντιδρά στις θέσεις της κυβέρνησης του Τόκιο. H BoJ προτιμά τη «ρομφαία της τιμωρού» για τις αχαλίνωτες δημοσιονομικές δαπάνες των κυβερνήσεων, αψηφώντας ακόμη και τους αποπληθωριστικούς κινδύνους που δεν έχουν εκλείψει για την ιαπωνική οικονομία! H σημερινή συνάντηση Πολ O΄ Νιλ με τον διοικητή της BoJ κρίνεται ενδιαφέρουσα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT