H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

E νώ η Wall Street προεξοφλεί ξανά δυναμικά την ελπιδοφόρα ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, η Ευρώπη και το Τόκιο διστάζουν αμφιβάλλοντας για την πορεία των δικών τους οικονομιών. Με δεδομένο ότι ο Αλαν Γκρίνσπαν συγκινεί έτσι και αλλιώς τις αγορές και ολόκληρο τον κόσμο, η ψυχή και η προσοχή των πάντων είναι στραμμένη σήμερα στον «Μαέστρο». Ενώ η εκτίμηση της επιτροπής οικονομολόγων της Ομοσπονδίας Αμερικανικών Τραπεζών (AmericaBankers Association) ότι η ύφεση της αμερικανικής οικονομίας «έκανε ήδη τον κύκλο της» και ότι «ανοίγει ο δρόμος της ανάκαμψης» ενίσχυσε δικαίως το κλίμα εμπιστοσύνης ότι έρχονται καλύτερες μέρες. Χθες, ο δείκτης Dow Jones και ο δείκτης Nasdaq σημείωσαν ισχυρά κέρδη.

Το δολάριο ενίσχυσε την ισχυρή του θέση και το κοινό νόμισμα των 12 γλίστρησε στα 87,70 σεντς, καθώς το ευρώ «θύμα» και της παραπαίουσας οικονομικά Γερμανίας εξακολουθεί να σέρνεται «παγιδευμένο» έναντι του δολαρίου. Το γιεν δέχθηκε χθες έντονες πιέσεις με συνέπεια το δολάριο να εκτοξευθεί στα 134,61 γιεν (που είναι τα υψηλότερα επίπεδα τριών ετών), δεοδμένου ότι η υποτίμηση του γιεν είναι έκδηλα επιθυμητή από το Τόκιο. H άποψη της στήλης ότι η Ουάσιγκτον έχει ήδη αποφασίσει να βοηθήσει το Τόκιο στην υποτίμηση του γιεν… επιβεβαιώθηκε ξανά και χθες από τις δηλώσεις του Πολ O’ Νιλ. Πάντως, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών προσπάθησε να πείσει ότι οι δομικές μεταρρυθμίσεις και όχι η υποτίμηση του γιεν θα διασώσουν το τραπεζικό σύστημα της Ιαπωνίας και θα τονώσουν την πραγωγικότητα. Οι συνομιλίες O’ Νιλ βρέθηκαν και χθες στο επίκεντρο της προσοχής των αγορών χρήματος και καλές είναι οι δηλώσεις αυτές, αλλά η «αποδοχή» υποτίμησης του γιεν εκ μέρους του Λευκού Οίκου είναι το μείζον θέμα για τη σωτηρία της Ιαπωνίας. Είναι γνωστό ότι τη μοναδική διέδοξο από την κρίση, το Τόκιο την αναζητεί και στην υποτίμηση του γιεν, και βλέπει ως «μάννα εξ ουρανού» μια πτώση του γιεν έναντι του δολαρίου τουλάχιστον στα 140 γιεν, όπως έχει επισημάνει από μακρού η στήλη.

Αντίθετα, η κατάθεση στο Κοινοβούλιο της Ευρώπης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) Βιμ Ντούιζενμπεργκ, απέτυχε να πείσει τις αγορές. O κ. Ντούιζενμπεργκ αφού μετέφερε στο Ευρωκοινοβούλιο την αισιοδοξία του, προσπάθησε να υπερασπίσει ενώπιον των Ευρωπαίων βουλευτών το ευρωνόμισμα, προβάλλοντας τις μελλοντικές θετικές προοπτικές του ευρώ. H οικονομία της Ζώνης του Ευρώ (που βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης και η Γερμανία ήδη έχει υποστεί τις υφεσιακές επιπτώσεις) θα ανακάμψει το 2002, είπε. Ενώ, προσπάθησε να πείσει πως τα επίπεδα των επιτοκίων του ευρώ είναι τα «κατάλληλα»(!!!) για τη Ζώνη του Ευρώ. Να θυμίσω ότι το επιτόκιο του ευρώ παραμένει στα επίπεδα του 3,25%. Πάντως, η EKT εμμένει στην «πολιτική της αναμονής». Οι αγορές, βεβαίως, αναγνωρίζουν πως στην ουσία δεν έχει αλλάξει τίποτα… και αργά ή γρήγορα θα μειωθεί το επιτόκιο του ευρώ.

Επίσης, ο προέδρος της EKT προσπάθησε να καταπραϋνει την κριτική και τις πληθωριστικές ανησυχίες των Ευρωπαίων βουλευτών. O κίνδυνος που έχει πυροδοτήσει στις τιμές η κερδοσκοπία από τη χρησιμοποίηση του ευρώ ως εθνικού νομίσματος και στις 12 χώρες από την 1η Ιανουαρίου του 2002, είναι πρόσκαιρος και περαστικός, είπε ο Ντούιζενμπεργκ. Βεβαίως, ο κίνδυνος από τις πληθωριστικές παρενέργειες ανησυχεί διπλά την EKT, αλλά δεν το ομολογεί. Οι κίνδυνοι αυτοί όντως προκαλούν ανατριχίλα στους κόλπους της EKT. Ομως, ούτε οι κίνδυνοι αυτοί δικαιολογούν πλέον την πολιτική του «wait and see» που ακολουθεί η EKT, καθώς η επιδείνωση του επιχειρηματικού και οικονομκού κλίματος στη Γερμανία, την Πορτογαλλία και αλλού και η υποχώρηση της αναπτυξιακής πορείας των χωρών αυτών που επιβαρύνεται και από την υψηλή ανεργία, μεγενθύνει τις ανησυχίες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT