ΠΡΟΣΩΠΟ/Κενεθ Λεϊ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H πάλαι ποτέ κραταιά Εnroσυμπαρέσυρε στην καταβαράθρωσή της και τον επικεφαλής της, τον Κένεθ Λέι, ο οποίος χθες δημοσιοποίησε την απόφασή του να παραιτηθεί από διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας. O απερχόμενος, πάντως, δεν θα απομακρυνθεί από το Χιούστον, όπου και η έδρα της εταιρείας του, αλλά θα εξακολουθήσει να έχει την ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ.? το τελευταίο θα συνεργαστεί με τους πιστωτές, ώστε να εξεύρουν τον κατάλληλο άνθρωπο για να αναλάβει την αναδιοργάνωση της Enron. O υποψήφιος θα ασκεί καθήκοντα προσωρινού διευθύνοντος συμβούλου. Εκ παραλλήλου, ο κ. Λέι θα συνταξιοδοτηθεί ως υπάλληλος του κολοσσού, όπερ σημαίνει ότι -αντιθέτως με ό,τι θα ισχύσει για χιλιάδες άλλους και άλλες «συναδέλφους» του- θα λαμβάνει διά βίου μηνιαία αποζημίωση σχεδόν 48.000 δολαρίων.

Ο 59χρονος Κεν Λέι, ο οποίος διοικούσε την ενεργειακή εταιρεία από το 1986, δήλωσε ότι οι εκτεταμένες έρευνες για την απροσδόκητη πτώχευση της Enron, καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του χρόνου του? εξ ου και η δυνατότητά του να διοικεί αποτελεσματικά τον όμιλο έχει περιοριστεί εξαιρετικά. «Επιδίωξή μου είναι να δω την Εnroνα επιβιώνει μετά όλα τούτα και γι’ αυτό χρειάζεται να την αναλάβει ένας άνθρωπος αποκλειστικά αφοσιωμένος στην προσπάθεια αναδιοργάνωσής της και αποκατάστασης της αξίας της», υπογράμμισε.

Σημειωτέον ότι τα ερωτήματα για την ενοχή του Κένεθ Λέι αυξάνονται, ειδικά αφότου έγινε γνωστό ότι είχε ενθέρμως συστήσει στους υπαλλήλους του να αγοράσουν μετοχές της Εnroστα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ μόλις πριν από μερικές εβδομάδες είχε ενημερωθεί για το μέγεθος των οικονομικών προβλημάτων της. H χρεοκοπία της εταιρείας άφησε παντελώς ακάλυπτους χιλιάδες εργαζομένους, οι οποίοι είχαν επενδύσει τις συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις τους σε μετοχές της.

Εν τω μεταξύ, την περίοδο 1998-2001 ο ίδιος είχε πωλήσει σωρηδόν μετοχές της Εnroαξίας δεκάδων εκατομμυρίων, κάτι το οποίο αιτιολόγησε ως αναγκαίο για την αποπληρωμή χρεών. H Εnroκατηγορείται για απόκρυψη δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ζημίες, ενώ ή ίδια παραδέχθηκε ότι επί τέσσερα χρόνια διόγκωνε τα κέρδη της.

Ο Κένεθ Λέι, μέχρι πρότινος στενός φίλος του προέδρου Τζορτζ Μπους και γενναιόδωρος χρηματοδότης του, μάλλον θα συνειδητοποιήσει ότι οι ωραίες ημέρες έχουν ανεπιστρεπτί παρέλθει. Το υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνά το ενδεχόμενο απάτης στην Enron, ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ερευνά τις πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων και τα λογιστικά ζητήματα. Παράλληλα, υποεπιτροπή αρμόδια για θέματα ενέργειας και εμπορίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων εξετάζει στελέχη της εταιρείας και διερευνά τα περί καταστροφής «επικίνδυνων» αρχείων, ενώ ειδική επιτροπή της Γερουσίας θα ασχοληθεί με την ενίσχυση των διατάξεων, ούτως ώστε να αποτραπεί στο μέλλον μία κατάρρευση όπως αυτή της Enron.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT