H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H νέα «αλήθεια» του Αλαν Γκρίνσπαν μας αρέσει πολύ… καθώς υφαίνει προσεκτικά το αισιόδοξο σενάριο για ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Πρόκειται για μια «αλήθεια» διορθωτική -όπως ομολόγησε ο ίδιος- της πρόσφατης με ημερομηνία 11 Ιανουαρίου. Τότε… ενώπιον της επιχειρηματικής ελίτ του Σαν Φρανσίσκο προειδοποίησε ότι, ενώ διαβλέπει ενδείξεις βελτίωσης, οι κίνδυνοι εξακολουθούν να απειλούν την αμερικανική οικονομία και πως είναι «πρόωρο» να ειπωθεί ότι έχει εισέλθει στο δρόμο της ανάκαμψης! Χθες… ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής επί του Προϋπολογισμού της Γερουσίας υποστήρίξε ότι η οικονομία αναδύεται από την ύφεση, δίδοντας αισιόδοξη χρειά στην κατάθεσή του. Οι αιτίες που παρεμπόδιζαν την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας έχουν αρχίσει να αποδυναμώνονται, επισήμανε ο «σοφός»τραπεζίτης. Και πρόσθεσε ότι «η σημαντική κυκλική διόρθωση του περασμένου έτους, που επιδεινώθηκε από την αιματηρή Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου, τώρα αντιστρέφεται και οι πρόσφατες ενδείξεις δείχνουν ότι η δραστηριότητα έχει αρχίσει να ενισχύεται».

Η κατάθεση του Αλαν Γκρίνσπαν πυροδότησε το επενδυτικό ενδιαφέρον χθες στη Wall Street και στο δολάριο. Προεξοφλώντας την ταχεία έξοδο από την ύφεση της αμερικανικής οικονομίας, η Wall Street και ο Nasdaq σημείωσαν ισχυρά κέρδη, καθώς τόσο τα blue chips όσο και οι high-tech μετοχές προσείλκυσαν τους επενδυτές. Το θετικό κλίμα επεκτάθηκε και στα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

Βεβαίως, να επισημανθεί ότι η Wall Street ενθαρρύνθηκε έντονα και από τη «ροζ» εικόνα της επιχειρηματικής Αμερικής. Το γνώριμο σπορ της τριμηνιαίας εξομολόγησης που κυρυφώθηκε χθες, έδειξε ότι μικρές και μεγάλες εταιρείες ανακοίνωσαν στοιχεία καλύτερα από τα αναμενόμενα, τόσο για πωλήσεις όσο και για κερδοφορία.

Φυσικά, ο πρόεδρος της FED φαίνεται να πιστεύει τώρα ότι έχει ξεπερασθεί η ραγδαία επιβράδυνση που βίωσε η αμερικανική οικονομία και το αιματηρό τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου που την πλήγωσε, και δεν απατείται νέα μείωση του κόστους του χρήματος.

Ο Αλαν Γκρίνσπαν έχει ήδη μειώσει τα αμερικανικά επιτόκια ένδεκα φορές εντός του περασμένου έτους, με συνέπεια τα επιτόκια του δολαρίου να πέσουν από το 6,5% στο 1,75% που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961, όταν τις ΗΠΑ κυβερνούσε ο θρυλικός Τζον Κένεντι. Τώρα, η χθεσινή κατάθεσή του έδωσε υπόσταση στο ενδεχόμενο να σταματήσει ο επιθετικός κύκλος μειώσεων των αμερικανικών βραχυπρόθεσμων επιτοκίων. Τώρα αναμένεται με βάση την κατάθεση αυτή, το βασικό επιτόκιο – κλειδί να μη μειωθεί την ερχόμενη εβδομάδα (στις 29-30 Ιανουαρίου) που συνεδριάζει η FOMC. Οπως λέγεται τώρα υπάρχει ομοφωνία απόψεων μέσα στους κόλπους της 12μελούς επιτροπής FOMC, που είναι η αρμόδια Επιτροπή για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, να μη συνεχισθεί η επιθετική πολιτική Γκρίνσπαν και υποστηρίζεται πως ήδη FED έχει κάνει το καθήκον της!

Και ενώ, λοιπόν, στη Νέα Υόρκη επανήλθε η αισιοδοξία χάρη στον Αλαν Γκρίνσπαν καθώς και στην κερδοφορία επιχειρηματικών κολοσσών, το Βερολίνο πάγωσε από την προειδοποίηση της Ομοσπονδίας των γερμανικών τραπεζών για τις επιπτώσεις από τη βαθιά συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας. H τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο -η γερμανική- τελεί και επισήμως σε ύφεση, καταγράφοντας το 2001 τη χειρότερη επίδοση σχεδόν μιας 10ετίας και επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις της γράφουσας. Το αρνητικό ΑΕΠ που κατέγραψε η γερμανική οικονομία δυστυχώς επισημοποιεί την οδυνηρή πραγματικότητα. Το ευρώ που εξακολουθεί να βρίσκεται στο στόχαστρο των πωλήσεων, υποχώρησε χθες. H επίσημη πλέον αυτή ομολογία τρομάζει τη Φρανκφούρτη. Ενώ σήμερα γίνεται το συνέδριο «Alliance for Jobs» που διοργανώνει ο Γερμανός καγκελάριος, με στόχο να διασώσει την προεκλογική υπόσχεσή του που έδωσε το 1998 για μείωση της ανεργίας από τα 4,3 εκατ. στα επίπεδα των 3,5 εκατ. Ενώ οι κρίσιμες εκλογές στη χώρα του, στις 22 Σεπτεμβρίου, πλησιάζουν…

5) Από το χθεσινό σκηνικό δεν έλειψε και ο πρόεδρος του Ομίλου Intracom κ. Σ. Κόκκαλης, ο οποίος, προφανώς επαναφέροντας -εμμέσως- την πρότασή του για «γάμο» με τον OTE και απευθυνόμενος, αυτήν τη φορά με ιδιαίτερο τόνο στην κυβέρνηση είπε: «Αυτοί που δεν κατανοούν τι εστί παγκοσμιοποίηση και τι πρέπει να πράξουν, θα το καταλάβουν όταν βρεθούν ενώπιον κύματος ανεργίας και κοινωνικής αναταραχής». O κ. Κόκκαλης τα είπε αυτά χθες από το βήμα του συνεδρίου που διοργανώνει η OTE International Investment και οι F.T. και

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT