H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ… ο Τζορτζ Μπους ετοιμαζόταν να εκφωνήσει αργά το βράδυ, σε κοινή συνεδρίαση Βουλής και Γερουσίας, το καθιερωμένο (για κάθε Αμερικανό πρόεδρο) ετήσιο διάγγελμα προς το έθνος και να αποποιηθεί τις ευθύνες του για το αιματηρό σκάνδαλο της Enron, έντονη ήταν η φημολογία πως και άλλες αμερικανικές εταιρείες, που έγιναν κολοσσοί, εφήρμοζαν τη διάσημη πλέον λογιστική μέθοδο. Μια σύνθετη και εξαιρετικά ρισκαδόρικη μέθοδο που διαφήμιζε(!) η Αnterseως ιδανική, κυρίως για τους ενεργειακούς και πετρελαϊκούς κολοσσούς όπως η Enron.

H φημολογία εστιάζεται κυρίως στην Tyco International και στην Williams Cos, οι μετοχές των οποίων κατέρρευσαν, αλλά βαρύνει στο σύνολό της την επιχειρηματκή Αμερική. Ωρες αγωνίας περνά η Wall Street καθώς εγείρονται πλήθος ερωτήματα για παραποιημένη ή όχι εικόνα των ισολογισμών αρκετών εταιρειών με τη μέθοδο της «δημιουργικής» λογιστικής τύπου Enron. Οι φόβοι αυτοί πυροδότησαν κύματα πωλήσεων των μετοχών χωρίς διάκριση. Εντονες ήταν οι δονήσεις στη Wall Street και στην αγορά Nasdaq. Με το βλέμμα στραμμένο στη Wall Street, οι επενδυτές παρακολουθούσαν έντρομοι, οι εταιρείες είναι εκτεθειμένες σε παρόμοια «δημιουργική» λογιστική… Να θυμίσω ότι η Enron, που έχει καταφύγει στην προστασία του άρθρου 11 του πτωχευτικού δικαίου, καταγράφεται ως η μεγαλύτερη χρεοκοπία στην ιστορία της επιχειρηματικής Αμερικής.

Το κλίμα αισιοδοξίας που είχε πυροδοτήσει η κατάθεση του Αλαν Γκρίνσπαν στην αρμόδια για τον προϋπολογισμό επιτροπή της Γερουσίας, παραμερίσθηκε χθες. O Αμερικανός τραπεζίτης είχε υποστηρίξει ότι η οικονομία αναδύεται από την ύφεση, καθώς «οι αιτίες που παρεμπόδιζαν την ανάκαμψή της έχουν αρχίσει να αποδυναμώνονται». Ωστόσο, χθες, έγιναν σμπαράλια τα νεύρα της Wall Street και των «δύστυχων» επενδυτών. O Dow Jones των μετοχών των 30 πολυεθνικών βιομηχανικών κολοσσών των ΗΠΑ σημείωνε μία από τις μεγαλύτερες ημερήσιες πτώσεις σε μέγεθος μονάδων στην ιστορία της Wall Street. Στην Ευρώπη, τόσο η Φρανκφούρτη όσο και το Παρίσι έκλεισαν με αισθητή πτώση.

Η ανακοίνωση των ισχυρών στοιχείων που δίνουν την εικόνα ανάκαμψης της δυναμικής της οικονομίας, δεν μπόρεσε να επισκιάσει τους φόβους. H Ουάσιγκτον και η Wall Street τώρα ανησυχούν. Ενώ και το Χρηματιστήριο του Τόκιο δοκιμάζεται έντονα μετά τις προειδοποιήσεις επιχειρηματικών κολοσσών για ζημίες, μεταξύ των οποίων και η Toshiba Corp.

Ούτε η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις Ηνωμένες Πολιτείες που «ανακάμπτει» θεαματικά… λήφθηκε υπ’ όψιν από τη Wall Street και τον Nasdaq. Βελτίωση της εμπιστοσύνης των Αμερικανών καταναλωτών ανακοίνωσε χθες και το Conference Board. Οι Αμερικανοί καταναλωτές αισιοδοξούν, μας λέει το Conference Board, ενώ η ίδια εμπιστοσύνη που καταμετρήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν, είχε δείξει ελπιδοφόρα ανάκαμψη του δικού του δείκτη τους δύο αντίστοιχους μήνες. Λοιπόν, τα χθεσινά στοιχεία του Conference Board, ενός ιδιωτικού think tank με έδρα τη Νέα Υόρκη, έδειξαν άνοδο της εμπιστοσύνης των Αμερικανών καταναλωτών τον μήνα Ιανουάριο, παρά τις καταγεγραμμένες συνέπειες από την ανασφάλεια των μαζικών απολύσεων. O δείκτης ανήλθε στις 97,3 μονάδες από 94,6, ενώ τον Οκτώβριο είχε πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα άνω των επτά ετών, καταγράφοντας πτώση του δείκτη για πέμπτο συνεχή μήνα.

3. Υποχρεωτική γνωμάτευση της Επιτροπής Παιγνίων για κάθε ηλεκτρονικό παίγνιο προτού διατεθεί στην αγορά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT