H ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ… τα ερωτήματα για παραποιημένη εικόνα των ισολογισμών αρκετών εταιρειών με τη μέθοδο της «δημιουργικής» λογιστικής τύπου Enron, επεκτάθηκαν χθες στο Τόκιο και την Ευρώπη, προκαλώντας την κατάρρευση των δεικτών, στη Wall Street ξεπεράσθηκαν… και το κλίμα αισιοδοξίας πυροδοτήθηκε και από τον Αλαν Γκρίνσπαν. O τερματισμός του κύκλου μειώσεων των επιτοκίων έγινε χθες πραγματικότητα. O κύκλος μειώσεων που είχε ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2001 και έχει σπρώξει τα αμερικανικά επιτόκια από το 6,5% στο 1,75%, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών, τερματίστηκε χθες. O «σοφός» Αμερικανός τραπεζίτης και η FED αφού προειδοποίησαν ότι οι κίνδυνοι εξακολουθούν να απειλούν την αμερικανική οικονομία, επισήμαναν τις θετικές προοπτικές!!! Το νέο σύνθημα το έδωσε ήδη χθες η FED. Βεβαίως, είναι έτοιμη να αλλάξει τη θέση της ως προς την κατεύθυνση της πολιτικής επιτοκίων και από πτωτική να την κάνει ουδέτερη και στη συνέχεια ανοδική, δεδομένης και της προειδοποίησης από τον κ. Γκρίνσπαν ότι η FED χρειάζεται περισσότερες ενδείξεις για την πλήρη μεταβολή της νομισματικής της πολιτικής.

Με βαθιά ανάσα, που εξελίχθηκε σε ενθουσιασμό έγιναν δεκτά από την Ουάσιγκτον και τους επενδυτές στη Wall Street καΘώς και από την αγορά χρήματος της Νέας Υόρκης, και τα στοιχεία για το ΑΕΠ που διέψευσαν τις «Κασσάνδρες» για την υγεία της αμερικανικής οικονομίας. H βελτίωση των ρυθμών μεγέθυνση της αμερικανικής οικονομίας όχι μόνο έσβησε τους υστερικούς φόβους που είχαν αναπτυχθεί για την αμερικανική οικονομία, αλλά επιβεβαιώνει όσους τολμούσαν δυναμικά να επενδύσουν στην ελπιδοφόρα ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Το αισιόδοξο σενάριο για ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας το 2002 το προεξοφλεί η ελπιδοφόρα σημαντική ανάκαμψη που έδειξαν τα στοιχεία για το ΑΕΠ, ενισχύοντας το κλίμα εμπιστοσύνης ότι πέρασαν τα χειρότερα.

Βεβαίως, η ισχυρότερη οικονομία του κόσμου της μοναδικής υπερδύναμης που έχει εισέλθει στο δέκατο χρόνο συνεχούς αναπτυξιακής μεγέθυνσης, επίτευγμα που αποτελεί ρεκόρ μακρύτερης χρονικής αναπτυξιακής διάρκειας στην ιστορία του αμερικανικού έθνους, ακόμη υποφέρει… Συγκεκριμένα, τα στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν έδειξαν βελτίωση των ρυθμών ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο του 2001 καθώς και αύξηση 0,2% του ΑΕΠ, επί ετησίας βάσεως, ενώ οι αναλυτές της Wall Street είχαν εκτιμήσει συρρίκνωση! Παράλληλα, τα ίδια στοιχεία θα πρέπει να καθησυχάσουν και τον Αλαν Γκρίνσπαν, καθώς επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του και τις αποφάσεις του. Στη Wall Street, ο δείκτης Dow Jones των 30 μετοχών blue chips των πολυεθνικών βιομηχανικών και τραπεζικών κολοσσών των Ηνωμένων Πολιτειών, σημείωσε ισχυρή άνοδο. Επίσης, οι επενδυτές εξέφρασαν τις επενδυτικές τους επιλογές στρεφόμενοι χθες δειλά και στις high-tech μετοχές της περιβόητης «Νέας Οικονομίας». Επίσης, η εξέλιξη του ΑΕΠ προσέλκυσε το αγοραστικό ενδιαφέρον για το δολάριο. Ενώ αντίστροφη ήταν η μέτρηση για το ευρώ, το οποίο από τα 86,74 σεντς έναντι του δολαρίου έπεσε στα 88,15 σεντς.

Ηδη προχθές η ανακοίνωση των ισχυρών στοιχείων έδωσαν την εικόνα ανάκαμψης της δυναμικής της αμερικανικής οικονομίας. Τα κρίσιμα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ έδειξαν εντυπωσιακή ανάκαμψη της τάξεως του 2% τον μήνα Δεκέμβριο. Επίσης, βελτίωση της εμπιστοσύνης των Αμερικανών καταναλωτών για δεύτερο συνεχή μήνα (τον Δεκέμβριο), ανακοίνωσε και το Conference Board. Οι Αμερικανοί καταναλωτές αισιοδοξούν μας λέει το Conference Board. Να επισημανθεί ότι η ίδια εμπιστοσύνη που καταμετρήθηκε και από το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν είχε, επίσης, δείξει ελπιδοφόρα ανάκαμψη του δικού του δείκτη τους δύο αντίστοιχους μήνες, ενισχύοντας το κλίμα ελπίδων στους Αμερικανούς για τις θετικές προοπτικές της οικονομίας της χώρας τους καθώς αφήνει πίσω το σοκ της αιματηρής Τρίτης 11 Σεπτεμβρίου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT