Υποχώρηση στις διεθνείς αγορές

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγή κλίματος σήμερα στην Wall Street, καθώς η πλειοψηφία των αμερικανικών μετοχών κινήθηκε καθοδικά, εξαιτίας της ανακοίνωσης για απρόσμενη πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης από τις 54,8 μονάδες του Μαΐου στις 49,3 για τον Ιούνιο. Παρά το θετικό ξεκίνημα, η πτώση της εμπιστοσύνης επισκίασε και τα καλύτερα του αναμενομένου νέα από την αγορά κατοικιών των ΗΠΑ, βάζοντας ένα άδοξο τέλος στο καλύτερο τρίμηνο της δεκαετίας για τους δείκτες Dow Jones και S&P 500. Αναλυτικά, ο Dow Jones υποχωρούσε γύρω στο 1,1%, στις 8.430 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κατέγραφε απώλειες 1% και διαμορφωνόταν στις 918 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq από την πλευρά του έχανε 0,6%, κοντά στις 1.830 μονάδες. Ο διπλασιασμός των επισφαλειών για το α΄ τρίμηνο του 2009 στα «ασφαλή» στεγαστικά δάνεια των τραπεζών των ΗΠΑ οδήγησε τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου προς τα κάτω. Συγκεκριμένα, οι μετοχές των Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan έχαναν 1% με 2% της αξίας τους, οι HSBC και Morgan Stanley γύρω στο 2,5%, ενώ η Deutsche Bank πάνω από 3%. Στον αντίποδα, μεγάλες κερδισμένες της ημέρας αναδείχθηκαν οι τιμές των μετοχών της εκπαιδευτικής Apollo Group και της τραπεζικής H&R Block, με αύξηση γύρω στο 8%.

Αρνητικά κινήθηκαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, επηρεασμένα σε μεγάλο βαθμό από τα νέα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τις τραπεζικές και ενεργειακές μετοχές να ηγούνται της πτώσης. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,04%, κλείνοντας στις 4.249 μονάδες. Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 1,67% στις 3.140 μονάδες, ενώ ο γερμανικός δείκτης DAX έπεσε 1,56%, στις 4.808 μονάδες. Οσον αφορά στον πανευρωπαϊκό δείκτη FTSEurofirst 300, έχοντας καταγράψει άνοδο-ρεκόρ δεκαετίας της τάξης του 15,9% το δεύτερο τρίμηνο του 2009, κινήθηκε τελικά πτωτικά σήμερα, κλείνοντας κατά 1,1% χαμηλότερα, στις 850,41 μονάδες. Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραφαν πτώση γύρω στο 3%, κοντά στα 69,3 δολάρια το βαρέλι, κυρίως λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου αλλά και της καθοδικής πορείας των μετοχών, συμπαρασύροντας τις περισσότερες μετοχές του ενεργειακού κλάδου προς τα κάτω. Οι μετοχές των Total, Exxon, Chevron και BP κατέγραφαν πτώση από 1% έως 2%.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT