Νέα «καύσιμα» θέλουν οι αγορές

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι σοβαρότεροι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία φαίνεται ότι έχουν παρέλθει με την αρωγή των κυβερνήσεων, οι οποίες εφάρμοσαν επεκτατική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική με σταθεροποιητικά αποτελέσματα. Στην τελευταία της έκθεση για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές, η Εurobank κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις επενδυτικές επιλογές, σε ένα περιβάλλον που, όπως τονίζει, η πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών έχει φθάσει στο τέλος της, ωστόσο οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι δεν έχουν εξαλειφθεί. Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές της τράπεζας, το ράλι στις αγορές αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τη σημαντική υποχώρηση των ασφαλίστρων κινδύνου, καθώς οι παρεμβάσεις κυβερνήσεων και Κεντρικών Τραπεζών έχουν απομακρύνει το ενδεχόμενο κατάρρευσης του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος.

Ωστόσο, ο δείκτης Standard & Poor’s 500 έχει ενισχυθεί 40% από τα χαμηλά του επίπεδα τον Μάρτιο, ενώ οι δείκτες ορισμένων αναδυόμενων αγορών έχουν άνοδο 60% – κάτι που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, χωρίς σαφείς ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται πραγματικά σε μία νέα αναπτυξιακή τροχιά. Αλλωστε, οι προοπτικές για τα εταιρικά κέρδη παραμένουν αρνητικές.

Στην έκθεσή της η Εurobank, αναφερόμενη στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, εκτιμά ότι θα υπάρξει αύξηση των αποδόσεών τους, καθώς η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει και οι πληθωριστικές πιέσεις εντείνονται. Το δολάριο αναμένεται μεσοπρόθεσμα να υποχωρήσει προς το ευρώ και το γιεν, ενώ στην αγορά εμπορευμάτων εκτιμά ότι θα δημιουργηθούν ευνοϊκές προοπτικές λόγω της ανάκαμψης. Ο χρυσός, τέλος, προβλέπεται να κινηθεί ανοδικά, καθώς από τον φόβο του πληθωρισμού ή της υποτίμησης του δολαρίου, οι επενδυτές θα εξακολουθήσουν να αναζητούν κάποιο ασφαλές καταφύγιο.

Ως ενδείξεις βελτίωσης της οικονομίας των ΗΠΑ, η Eurobank επισημαίνει ότι «πρόδρομοι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας», όπως ο δείκτης εμπιστοσύνης του μεταποιητικού κλάδου, έχουν ενισχυθεί από τα ιστορικά χαμηλά του Ιανουαρίου, ενώ και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης σημειώνει άνοδο το τελευταίο τετράμηνο. Κατά τις εκτιμήσεις του οικονομικού συμβούλου της Eurobank, καθηγητή κ. Γκίκα Χαρδούβελη, η αμερικανική οικονομία θα έχει εξέλθει της ύφεσης μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Οπως προβλέπει, ο ρυθμός ανάπτυξης θα μειωθεί κατά 2,1% το δεύτερο τρίμηνο του 2009, θα σταθεροποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο και θα αυξηθεί κατά 1,3% το 2010.

Ωστόσο, η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ θα ανακάμψει κατά τρόπο ασθενικό. Η βελτίωση των προσδοκιών ίσως αποτελεί μία αντίδραση στην επεκτατική πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα. Οταν ο αντίκτυπος από τα μέτρα οικονομικής στήριξης εξανεμισθεί, θα αποκλιμακωθούν και οι δείκτες. Επιπλέον, η αύξηση των τιμών του πετρελαίου από τις αρχές του έτους και μέχρι σήμερα σημαίνει ότι ίσως τα διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειωθεί. Η διόγκωση του δημοσίου χρέους και η αύξηση του ισολογισμού της Κεντρικής Τράπεζας (Fed) μπορεί να προκαλέσει αναθέρμανση των πληθωριστικών πιέσεων και αύξηση των μακροχρόνιων επιτοκίων το 2010 – 2011.

Αναφορικά με την Ευρωζώνη, τώρα, στην έκθεση της Eurobank επισημαίνεται ότι μετά μία σημαντική πτώση του ρυθμού ανάπτυξης στην αρχή του έτους, οι περισσότεροι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας δείχνουν πλέον σημάδια σταθεροποίησης. Αυτό υποδηλώνει ότι τα χειρότερα πιθανώς να έχουν περάσει για τις οικονομίες των χωρών της Ευρωζώνης. Το ετήσιο πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί 4,4% εφέτος, ενώ το 2010 προβλέπεται ανάπτυξη κατά 0,5%. Οσον αφορά, τέλος, τους κινδύνους για την ανάκαμψη της οικονομίας και των αγορών, η έκθεση αναφέρει την αναζωπύρωση του πληθωρισμού, λόγω του πετρελαίου και της νομισματικής επέκτασης, την εξασθένηση του δολαρίου, αλλά και μία εκ νέου επιβράδυνση της οικονομίας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT