Αβέβαιο το μέλλον της British Airways

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αβέβαιο είναι πλέον το μέλλον της British Airways, μετά το ναυάγιο των συνομιλιών το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, μεταξύ στελεχών της επιχείρησης και εκπροσώπων των εργατικών ενώσεων για την εξεύρεση διεξόδου από την κρίση.

Υποσχέσεις δόθηκαν ότι θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις, χωρίς όμως να προσδιορισθεί νέα ημερομηνία. Και ο Ιούνιος, που είχε ορισθεί ως χρονικό ορόσημο για την εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτών όρων συμφωνίας, πέρασε χωρίς να βρεθεί λύση. Τώρα, εκφράζονται φόβοι ότι η αποτυχία των συνομιλιών της περασμένης Τρίτης και η συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ των δύο μερών θα καταλήξουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις και μάλιστα σε μία ευαίσθητη για την επιχείρηση εποχή: στην αιχμή της καλοκαιρινής περιόδου, που η ταξιδιωτική κίνηση λόγω των θερινών διακοπών είναι στις «δόξες» της. Η εργατική ένωση Unite, που «στεγάζει» τον μεγαλύτερο αριθμό των εργαζομένων της British Airways, δήλωσε πως αναγνωρίζει ότι χρειάζονται πράγματι μέτρα για τη μείωση των δαπανών της επιχείρησης. Κατέστησε, όμως, σαφές ότι δεν θα δεχθεί την αντικατάσταση ιπταμένου προσωπικού με νέα πρόσωπα με χαμηλότερες αμοιβές. Η προοπτική αυτή -εάν τελικά υλοποιηθεί- θα δημιουργήσει ένα καθεστώς εργαζομένων «δύο ταχυτήτων», πιστεύουν οι ίδιοι.

Η British Airways προβάλλει και αυτή τις απαιτήσεις της. Επιθυμεί «πάγωμα» αποδοχών για μία διετία και επιζητά τρόπους για να μειώσει το εργατικό της δυναμικό κατά 4.000 άτομα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 10% του συνόλου των εργαζομένων της. Στα αιτήματά της έχει συμπεριλάβει και διάφορους όρους που θα πρέπει να αποδεχθούν οι εργαζόμενοι, ώστε να μειωθούν οι δαπάνες της.

Ηδη 7.000 εργαζόμενοι της εταιρείας δέχθηκαν να εργασθούν χωρίς αποδοχές επί ένα μήνα, ώστε να καλυφθεί ένα μέρος των ζημιών που είχε η British Airways, λόγω της ανόδου της τιμής των καυσίμων αρχικώς και μετέπειτα της οικονομικής κρίσης, με όλες τις μέχρι τώρα συνέπειες για τον αεροπορικό κλάδο. Είναι, μάλιστα, αβέβαιο εάν και πότε η αεροπορική κίνηση θα ανακάμψει τόσο ζωηρά όσο την περίοδο πριν ξεσπάσει η διεθνής οικονομική κρίση. Η Βritish Airways, το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου του 2008, είχε εμφανίσει κέρδη-ρεκόρ 680 εκατ. στερλινών. Φέτος, τον Μάρτιο, παρουσίασε ζημίες 220 εκατ. στερλινών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT