ΦΠΑ 5,5% για εστιατόρια και ταχυφαγεία

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πανηγυρίζουν οι Γάλλοι για την απόφαση της κυβέρνησης Φιγιόν να μειώσει, από την 1η Ιουλίου, τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας στα εστιατόρια και στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης από το 19,6% στο 5,5%. Καλοφαγάδες και φίλοι του καλού κρασιού ελπίζουν ότι θα μειωθούν οι τιμές των γευμάτων και των ποτών στα εστιατόρια της επιλογής τους. Αυτό άλλωστε είναι το σκεπτικό της κυβέρνησης: να συμβάλει στην αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, να ενισχύσει τον τουρισμό προσφέροντας κίνητρα για την ανάπτυξη ενός από τα μεγαλύτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Ηδη τα γαλλικά εστιατόρια, τα καφενεία και τα μπιστρό έχουν δει την πελατεία τους να μειώνεται με την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους. Ετσι η γαλλική κυβέρνηση πήρε την απόφαση να μειώσει τον ΦΠΑ, παρόλον που η ενέργεια αυτή υπολογίζεται ότι θα σημάνει τη συρρίκνωση των κρατικών εσόδων κατά 2,3 δισ. ευρώ και πλέον.

Οι εστιάτορες και οι καταστηματάρχες υποσχέθηκαν, μέσω των ενώσεων και των εκπροσώπων τους, να δημιουργήσουν 40.000 εργασίας μέσα στα δύο επόμενα χρόνια, από τις οποίες οι μισές θα καλυφθούν από μαθητευόμενους.

Η υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι «το συμβόλαιο αυτό βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη».

Οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης δεν υποχρεούνται να «περάσουν» τη μείωση του ΦΠΑ, στους λογαριασμούς των πελατών τους, παρά μόνο για συγκεκριμένα προϊόντα. Ομως, το 80% θα μειώσει τις τιμές του, δήλωσε ο Ντιντιέ Σενέ, επικεφαλής της ομοσπονδίας Γάλλων εστιατόρων που είναι ικανοποιημένοι για την κυβερνητική απόφαση.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT