Εν συντομια

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω 4,4% οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία

Ανοδο σημείωσαν οι νέες βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία τον μήνα Μάιο, στο υψηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων ετών, σε μία ένδειξη ότι η χειρότερη φάση της οικονομικής ύφεσης που πλήττει τη χώρα μεταπολεμικώς αρχίζει να εξασθενεί. Οπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομίας στο Βερολίνο, οι νέες βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν τον Μάιο κατά 4,4% σε σχέση με τον Απρίλιο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Ιούνιο του 2007, ωστόσο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι έχουν υποχωρήσει 29,4%. Η αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών τον Μάιο αποδίδεται κυρίως στην ενίσχυση κατά 8,2% των παραγγελιών που δόθηκαν από το εξωτερικό πλην της Ευρωζώνης, ενώ κατά 3,9% ανήλθαν οι παραγγελίες των εγχώριων επιχειρήσεων. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν πρόσφατη εκτίμηση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας Αξελ Βέμπερ ότι «τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μία αξιόλογη αναλαμπή στην οικονομική κατάσταση της Γερμανίας».

«Αντάρτες» βουλευτές του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος στη Βρετανία δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν τον κρατικό προϋπολογισμό, επιφέροντας ένα ακόμη πλήγμα στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, διότι δεν συμφωνούν με αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος για τους χαμηλόμισθους. Συνολικά σαράντα τέσσερις βουλευτές, εκ των οποίων δέκα του Εργατικού Κόμματος, υπέγραψαν μνημόνιο διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση φορολογικής απαλλαγής για τις ασθενέστερες εισοδηματικά τάξεις των εργαζομένων.

Συζητούν νέο πακέτο στήριξης

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να σχεδιάσουν ένα δεύτερο πακέτο στήριξης της οικονομίας, διότι εκείνο των 787 δισ. δολαρίων που εγκρίθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο ήταν «πάρα πολύ μικρό», δήλωσε χθες στη Σιγκαπούρη η Λάουρα Τάισον, μέλος της επιτροπής αντιμετώπισης της κρίσης που σύστησε ο Αμερικανός πρόεδρος. Το πακέτο του Φεβρουαρίου «θα έχει θετικά αποτελέσματα, αλλά η πραγματική οικονομία είναι ακόμη ασθενής», είπε η κυρία Τάισον. Τα αποτελέσματά του, επεσήμανε, θα φανούν κατά το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο. Σύμφωνα με τις απόψεις της, οι οποίες όπως διευκρίνισε δεν εκφράζουν την αμερικανική κυβέρνηση παρά μόνον την ίδια, ένα νέο πακέτο θα μπορούσε να επικεντρωθεί σε έργα υποδομής. Ωστόσο, μία τέτοια ανάγκη «δεν βλέπει» ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

«Ολέθρια για την ανάπτυξη η απόσυρση των μέτρων»

Η απόσυρση των μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας, εάν γίνει πολύ νωρίς, θα καταστεί ολέθρια για την ανάπτυξη, δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία (φωτογραφία). «Το παιχνίδι επιβάλλει να μετακινηθούμε από μια πολιτική που ευνοεί την ανάπτυξη που έχουμε τώρα σε μια αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη» τόνισε στη συνέντευξή του ο κ. Γκουρία, εν όψει της συνόδου των ηγετών του «G8», που αρχίζει σήμερα στην Ιταλία. Σύμφωνα με την προειδοποίηση του επικεφαλής του ΟΟΣΑ, σε περίπτωση που οι κυβερνήσεις αποφασίσουν να αποσύρουν πολύ γρήγορα τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας, «θα πέσουν με το κεφάλι, εφόσον δεν διαθέτουν μέσα τα οποία να εγγυώνται την αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη. Δεν υπάρχουν, είναι τόσο απλό».

Εκτινάχθηκαν οι επισφάλειες καταναλωτικών δανείων στις ΗΠΑ

Νέα αύξηση ρεκόρ σημείωσε ο αριθμός των επισφαλών καταναλωτικών δανείων στις ΗΠΑ κατά το α΄ τρίμηνο εφέτος, όπως ανακοίνωσε χθες η Ομοσπονδία Αμερικανικών Τραπεζών (ΑΒΑ). Ως αιτία θεωρεί τη συνεχιζόμενη άνοδο της ανεργίας, που αναγκάζει τους καταναλωτές να καθυστερούν στην εξόφληση των δανείων τους. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζέιμς Τζέσεν, επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της ΑΒΑ, «όταν οι άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους».

Κατά 7% μειώθηκαν οι επιβάτες των Air France-KLM και Lufthansa

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες πήραν μια ανάσα τον Ιούνιο, λόγω της σταθεροποίησης της αγοράς διακίνησης φορτίου (cargo). Ωστόσο, η μείωση της μεταφορικής ικανότητας επιβατών στην οποία προχώρησαν ήταν μικρότερη από την πτώση της ζήτησης. H Air France – KLM είδε τον αριθμό των πελατών της να μειώνεται κατά 7% τον Ιούνιο, κατά το ίδιο ποσοστό με τη Lufthansa. Η διακίνηση επιβατών της British Airways ήταν μειωμένη κατά 3,8% από τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT