Ράλι πετρελαίου, κέρδη για το ρούβλι

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από τα 66 δολάρια το βαρέλι ώθησαν χθες την τιμή του Brent στην αγορά του Λονδίνου το νέο κύμα αισιοδοξίας για την παγκόσμια οικονομία, η άνοδος των χρηματιστηριακών αγορών και η υποχώρηση του δολαρίου. Η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη κινούνταν την ίδια ώρα σε επίπεδα πολύ κοντά στα 65 δολάρια, ενισχυμένη με τη σειρά της και από τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα οι αμερικανικές τράπεζες. Θετικό ρόλο έπαιξε, όμως, αναπόφευκτα και η συμφωνία στην οποία κατέληξε χθες η CIT Group με τους κατόχους ομολόγων της, χάρη στην οποία η τράπεζα ελπίζει πως θα αποφύγει την πτώχευση.

Οι τιμές του αργού εκτινάχθηκαν κατά 6,1% την περασμένη εβδομάδα, καταγράφοντας τα πρώτα εβδομαδιαία κέρδη σε έναν μήνα, χάρη στη σειρά θετικών οικονομικών στοιχείων και το ράλι των μετοχών, ελέω θεαματικών εταιρικών αποτελεσμάτων. Η αισιοδοξία εκτιμάται πως θα συνεχίσει να κυριαρχεί και αυτή την εβδομάδα στην αγορά πετρελαίου, δεδομένων μάλιστα των προσδοκιών ότι ανακάμπτει η ζήτηση στην Κίνα, την υπ’ αριθμόν 2 καταναλώτρια πετρελαίου του κόσμου. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, τα κινεζικά διυλιστήρια αύξησαν τον Ιούνιο την παραγωγή τους σε πρωτοφανή επίπεδα. Κάποιοι, βέβαια, συνεχίζουν να θεωρούν υπερβολική αυτή την αισιοδοξία, δεδομένου ότι η πετρελαϊκή ζήτηση στις ΗΠΑ, την υπ’ αριθμόν 1 καταναλώτρια, παρέμενε μειωμένη κατά 6,1% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου τον μήνα που έληξε στις 10 Ιουνίου. Στα χρηματιστήρια, πάντως, όπου οι μετοχές των ενεργειακών κολοσσών αποτιμώνται στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 14ετίας, έχουν αρχίσει ήδη οι αγορές: συνεπικουρούμενες από τα περυσινά υπερκέρδη των πετρελαϊκών, οι χαμηλές αποτιμήσεις προσελκύουν επενδυτές όπως οι UBS και Guggenheim.

Η χθεσινή άνοδος των τιμών του πετρελαίου ωφέλησε ήδη το ρούβλι, η ισοτιμία του οποίου ενισχύθηκε κατά 3,2% έναντι του δολαρίου, διαμορφούμενη στα 30,8012 ως προς το αμερικανικό νόμισμα, για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο του 1999. Το ρωσικό νόμισμα έχει κερδίσει 15% το τελευταίο πεντάμηνο, σε μεγάλο βαθμό χάρη στον διπλασιασμό των τιμών του αργού.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT