Αρωμα… Στάζι στην Deutsche Bank

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δίνη ενός σκανδάλου επιχειρηματικής κατασκοπείας που διεξαγόταν μεταξύ Φρανκφούρτης και Ιμπιζας βρίσκεται η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank. Δύο στελέχη της, τα οποία έσπευσε να απολύσει, κατηγορούνται πως παρακολουθούσαν τις κινήσεις διευθυντικών στελεχών της και ενός μετόχου που στο παρελθόν είχε μηνύσει την τράπεζα, χρησιμοποιώντας μάλιστα για τον σκοπό και μία Βραζιλιάνα καλλονή.

Τον περασμένο Μάιο, η τράπεζα ανακοίνωσε ότι προσέλαβε ανεξάρτητους νομικούς συμβούλους για να εξακριβώσουν αν υπήρξε παρακολούθηση των κινήσεων μελών του διοικητικού της συμβουλίου. Σήμερα βρίσκεται στο στόχαστρο των αρχών προστασίας προσωπικών δεδομένων του κρατιδίου της Εσσης, οι οποίες εξετάζουν κατά πόσον πρέπει να ξεκινήσουν ανακριτικές έρευνες επί του θέματος.

Αρμόδιες γερμανικές αρχές επικαλούνται, πάντως, έρευνες που έχουν ήδη διεξαχθεί στο τμήμα ασφάλειας της τράπεζας και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους καταδεικνύουν πως έχουν παραβιασθεί οι κανόνες περί προστασίας προσωπικών δεδομένων. Πηγές της τράπεζας, άλλωστε, αναφέρουν πως οι νομικοί σύμβουλοι τους οποίους προσέλαβε η ίδια έχουν συντάξει σχετική έκθεση έκτασης μεγαλύτερης των 150 σελίδων. Τα στελέχη που απομακρύνθηκαν από την Deutsche Bank ήταν ο επικεφαλής της ασφάλειας, Ραφαέλ Σεντζ, και ο υπεύθυνος για τις σχέσεις με τους επενδυτές, Βόλφραμ Σμιτ, που σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, παρακολουθούσαν αφενός τον μέτοχο Μάικελ Μπόντορφ και αφετέρου τον Χέρμαν Γιόζεφ Λαμπέρτι, μέλος του διοικητικού της συμβουλίου.

Μέχρι στιγμής η τράπεζα, που δήλωσε πως εξακολουθεί να διερευνά αν υπήρξε παρακολούθηση μελών του διοικητικού της συμβουλίου και επενδυτών της, αναγνωρίζει πως υπήρξε εντολή για παρακολούθηση μόνον του Γκέραλντ Χέρμαν, μέλους του διοικητικού της συμβουλίου με διασυνδέσεις με τα εργατικά συνδικάτα. Δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel επιμένει, πάντως, πως είχαν προσληφθεί από την τράπεζα ντετέκτιβ οι οποίοι παρακολουθούσαν τις κινήσεις πολλών διευθυντικών στελεχών της, παράλληλα με τους Μπόντορφ και Χέρμαν. Σημειωτέον ότι ο μέτοχος Μάικελ Μπόντορφ, Ισπανός δικηγόρος που ζει στην Ιμπιζα, δήλωσε και στα δύο προαναφερθέντα έντυπα πως θεωρεί ότι έπεσε θύμα παγίδευσης καθώς μπήκε προσφάτως στη ζωή του «εκθαμβωτική» Βραζιλιάνα που του ενέσπειρε υποψίες όταν άρχισε να του κάνει «περίεργες» ερωτήσεις.

Παράγοντες του τραπεζικού κλάδου εκτιμούν πως η υπόθεση θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την αξιοπιστία και τη φήμη της τράπεζας και ιδιαιτέρως στη Γερμανία, όπου η πρακτική της επιχειρηματικής κατασκοπείας είναι ιδιαιτέρως απεχθής στην κοινή γνώμη, εν μέρει και επειδή παραπέμπει στις τραυματικές εμπειρίες παρακολούθησης πολιτών της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Οι υποθέσεις του είδους, όμως, κάθε άλλο παρά σπανίζουν. Τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει στην επιφάνεια ανάλογες ιστορίες στον όμιλο τηλεπικοινωνιών Deutsche Telekom, τον όμιλο σιδηροδρόμων Deutsche Bahn και την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Lidl. Ο όμιλος Lidl μάλιστα αναγκάστηκε να καταβάλει πρόστιμο ύψους 1,5 εκατομ. ευρώ τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν έγινε γνωστό πως είχε εγκαταστήσει κρυφές κάμερες για να παρακολουθεί τις κινήσεις του προσωπικού. Το σκάνδαλο προκάλεσε σοκ στη γερμανική κοινή, ενώ πλήττει και και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank, Γιόζεφ Ακερμαν, που αγωνίζεται να διασφαλίσει την ανάκαμψη της τράπεζας εν μέσω ύφεσης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT