Η Ford έκανε τη μεγάλη έκπληξη

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντύπωση έχει προκαλέσει η βελτίωση των οικονομικών της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford για το δεύτερο τρίμηνο, ένα χρόνο μετά το χειρότερο τρίμηνο της ιστορίας της, όταν είχε παρουσιάσει ζημίες 8,7 δισ. δολαρίων. H μόνη εταιρεία εκ των «3 μεγάλων» του Ντιτρόιτ που αρνήθηκε να λάβει δάνειο από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, έδωσε λίγο φως στο τούνελ των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών με την ανακοίνωση κέρδους 2,26 δισ. δολαρίων για το τρίμηνο. Το κέρδος οφείλεται εξ ολοκλήρου στην χρηματοδοτική ενίσχυση από την αναδιάρθρωση χρέους, η οποία υπερίσχυσε των εξασθενημένων πωλήσεων αυτοκινήτων.

Το μερίδιό της στην αγορά των ΗΠΑ ενισχύθηκε πάντως κατά 2%, φτάνοντας στο 16,4%, καθώς οι ανταγωνιστικές General Motors και Chrysler πάλευαν να αποφύγουν τη χρεοκοπία. Παρ’ όλα αυτά, η εταιρεία έχασε πάνω από 1 δισ. δολάρια στο βασικό επιχειρηματικό της τομέα της πώλησης αυτοκινήτων και φορτηγών.

Μετά μία σειρά συναλλαγών που αποσκοπούσαν στη μείωση του χρέους μέσω ανταλλαγής δανείων για μετοχές, η Ford κέρδισε 2,7 δισ. δολάρια. Η εταιρεία χρησιμοποίησε μόλις 1 δισ. μετρητών το δεύτερο τρίμηνο, ενώ εξακολουθεί να έχει 21 δισ. δολάρια στη τράπεζα και συνεχίζει ακάθεκτη να ακολουθεί τον στόχο της, που δεν είναι άλλος από το να επιτύχει λειτουργικά κέρδη μέχρι το 2011.

Στην Ευρώπη, τα κέρδη της Ford μειώθηκαν από 582 εκατ. δολάρια, στα 138 εκατ. παρά τη δημοτικότητα της νέας έκδοσης του Fiesta, που αύξησε τις πωλήσεις κατά 300.000 μετά την κυκλοφορία του το φθινόπωρο, καθιστώντας το δεύτερο σε πωλήσεις αυτοκίνητο. Το Fiesta και το Focus θα εγκαινιαστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα και στις ΗΠΑ, στην προσπάθεια της Ford να ικανοποιήσει τη ζήτηση των Αμερικανών αυτοκινητιστών για μικρότερα και πιο οικονομικά, όσον αφορά τα καύσιμα, αυτοκίνητα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT