Εν συντομια

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στήριξη της απασχόλησης με 1 δισ. λίρες στη Βρετανία

Πρόγραμμα 1 δισ. λιρών εξήγγειλε χθες η βρετανική κυβέρνηση με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας και παροχή ευκαιριών απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας στους νέους της χώρας, στην προσπάθειά της να μην αφήσει να βουλιάξει στην ανεργία μια ολόκληρη γενιά λόγω της ύφεσης. Το πρόγραμμα αναμένεται να δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας σε κλάδους όπως η κοινωνική πρόνοια, η εκπαίδευση, ο τουρισμός και ο αθλητισμός. Αποσκοπεί, επίσης, στη δημιουργία 10.000 εσωτερικών θέσεων εργασίας βοηθητικού ιατρικού προσωπικού, καθώς και στην παροχή ευκαιριών στους νέους μεταξύ 18 – 21 ετών που δεν έχουν σπουδάσει ώστε να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία. Το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη δημιουργία 47.000 νέων θέσεων εργασίας. Το εν λόγω κονδύλι είχε ανακοινωθεί από τον Αλιστερ Ντάρλινγκ στον προϋπολογισμό Απριλίου, από όπου 100 εκατ. λίρες θα δαπανηθούν προκειμένου οι επιχειρήσεις να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας με περιβαλλοντικό ή κοινωνικό χαρακτήρα.

Στην αρχή του τέλους της ύφεσης

Στην εκτίμηση πως οι ΗΠΑ ενδέχεται να είναι ενώπιον της αρχής του τέλους της ύφεσης, εξέφρασε σε δηλώσεις του χθες ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα. «Οι αγορές κινούνται ανοδικά και το χρηματοοικονομικό σύστημα δεν βρίσκεται πλέον στο χείλος της κατάρρευσης. Η απώλεια θέσεων εργασίας κινείται στα μισά ποσοστά αφότου ανέλαβα τα καθήκοντά μου προ εξαμήνου», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος σε εκδήλωση στην πόλη Ράλεϊ της Βορείου Καρολίνας.

Συγκρατημένα αισιόδοξο το ΔΝΤ

Οι χρηματοοικονομικές αγορές πηγαίνουν καλά, αλλά το 2009 εξακολουθεί να αποτελεί μια δύσκολη χρονιά για την παγκόσμια οικονομία, τόνισε ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν. Δήλωσε ότι το αμερικανικό δολάριο μάλλον πρόκειται να παραμείνει ως το παγκόσμιο συναλλαγματικό νόμισμα και χαρακτήρισε σκανδαλώδη την επιστροφή των μπόνους στα στελέχη των αμερικανικών τραπεζών. «Είμαστε μόλις στα μισά του δρόμου. Η υπόλοιπη χρονιά δεν πρόκειται να είναι καλή. Και η ανάκαμψη που πραγματικά βλέπουμε είναι μόνο για το 2010», συμπλήρωσε.

Ανέφερε πως, παρόλο που η οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει, η ανεργία παραμένει υψηλή και για αρκετό καιρό θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Αύξηση κερδοφορίας για EasyJet το β΄ τρίμηνο

Ανοδο τριμηνιαίων πωλήσεων κατά 12,4% παρουσίασε η βρετανική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους easyJet, ενώ παράλληλα προβλέπει ότι στο τέλος του έτους θα καταγράψει κέρδη. Ο επικεφαλής της εταιρείας, Αντι Χάρισον, ανέφερε ότι ο αερομεταφορέας κατάφερε να επιδείξει ανθεκτικότητα στις αντίξοες συνθήκες της αγοράς, και μάλιστα να ενισχύσει τα μερίδιά του στην Ευρώπη.

Τα μερίδια της αγοράς της easyJet εμφανίζονται βελτιωμένα στα αεροδρόμια Λονδίνου, Μιλάνου, Παρισιού και Μαδρίτης. Το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου, οι πωλήσεις της ανήλθαν στα 721 εκατ. λίρες (835 εκατ. ευρώ), ενώ ο αριθμός των επιβατών βελτιώθηκε κατά 2,9%, στα 11,9 εκατ. ευρώ. Στις 30 Ιουνίου, ο στόλος της easyJet αριθμούσε 177 αεροσκάφη, ενώ η εταιρεία ελπίζει να φτάσει στα 207 αεροσκάφη έως το 2012.

Κέρδη μετά 18 μήνες για την ιαπωνική Νomura

Τα πρώτα της κέρδη ύστερα από έξι τρίμηνα παρουσίασε η κορυφαία ιαπωνική επενδυτική εταιρεία Nomura, μετά μάλιστα και την εξαγορά μεγάλων τμημάτων της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers που είχε καταρρεύσει τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Τα καθαρά κέρδη τριμήνου που ανακοίνωσε η εταιρεία ανήλθαν στα 11,42 δισ. γιεν (121 εκατ. δολάρια), επιστρέφοντας στην κερδοφορία μετά από ζημίες-ρεκόρ 709,4 δισ. γιεν στο προηγούμενο οικονομικό έτος της (με λήξη στις 31 Μαρτίου 2009). Τα έσοδά της αναρριχήθηκαν κατά 41%, στα 363,6 δισ. γιεν.

Διευκολύνσεις εξόφλησης δανείων για τα φτωχά κράτη

Σε αναστολή των πληρωμών των τόκων στα δάνεια που είχαν χορηγηθεί στα κράτη-μέλη με χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα έως τα τέλη του 2011 προχωρά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Παράλληλα, το ΔΝΤ ανακοίνωσε πως θα υπάρξει μία «άνευ προηγουμένου αύξηση» της βοήθειας προς αυτές τις χώρες, η οποία ενδέχεται να φθάσει τα 17 δισ. δολάρια έως το 2014. Τα 8 δισ. από τα νέα δάνεια θα χορηγηθούν στις φτωχές χώρες εντός της προσεχούς διετίας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT