Μεγάλη πτώση κερδών για Shell – Exxon

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική πτώση κερδοφορίας σημείωσαν οι πετρελαϊκές Shell και Exxon. Τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής πετρελαϊκής Royal Dutch Shell μειώθηκαν κατά 67% το β΄ τρίμηνο, από τα 11,6 δισ. δολάρια του β΄ τριμήνου του 2008 στα 3,8 δισ. δολάρια φέτος. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Πίτερ Βόσερ, προειδοποίησε για «σημαντική περαιτέρω μείωση του προσωπικού», καθώς και για προγραμματισμένη μείωση των κεφαλαιακών δαπανών έως 10%, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η εξασθενημένη ζήτηση, η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και το υψηλό κόστος. Παράλληλα πρόσθεσε ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης που τέθηκε σε εφαρμογή τον Μάιο και έχει ήδη εξοικονομήσει 700 εκατ. δολάρια στο πρώτο μισό του 2009 θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Βάσει σχεδίου, θα διαχωριστούν οι κλάδοι φυσικού αερίου και ενέργειας της εταιρείας, έτσι ώστε να απλουστευθεί η δομή της Shell, να μειωθεί η γραφειοκρατία και να βελτιωθεί η αποδοτικότητα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η μεγαλύτερη πετρελαϊκή των ΗΠΑ, Εxxon, που κατέγραψε πτώση 66% καθαρών κερδών για το β΄ τρίμηνο, από τα 11,7 δισ. δολ. το 2008 στα 3,95 δισ. δολ. του 2009. Δεν πρόκειται απλά για το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο καθοδικών κερδών, αλλά για το χαμηλότερο επίπεδο κερδοφορίας των τελευταίων 5 ετών και αρκετά χειρότερο των εκτιμήσεων των αναλυτών. Τα μειωμένα κέρδη του β΄ τριμήνου περιλαμβάνουν μία αποτυχημένη προσπάθεια εξόρυξης στη Βραζιλία, φορολογικές αυξήσεις στον Καναδά, καθώς και αποζημιώσεις για το ατύχημα του τάνκερ Valdez το 1989.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT