Επιστροφή της Ευρωζώνης στην ανάπτυξη

Επιστροφή της Ευρωζώνης στην ανάπτυξη

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για την παγκόσμια οικονομία, προεξοφλώντας την επάνοδο της Ευρωζώνης σε αναπτυξιακή τροχιά. Διαβλέπει φέτος ρυθμό ανάπτυξης 3,2% σε διεθνές επίπεδο, αντί του 3% που προέβλεπε τον περασμένο Ιούνιο. Τόσο η Παγκόσμια Τράπεζα όσο και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, θεωρούν ότι η ανεργία στην Ευρωζώνη είναι ανησυχητικά υψηλή. Παραμένει η αχίλλειος πτέρνα για μια δυναμικότερη ανάπτυξη των 18 κρατώνμελών της, ιδιαίτερα στην περιφέρεια. Η κ. Λαγκάρντ τόνισε, επίσης, σε χθεσινή ομιλία της στην Ουάσιγκτον, πως οι κεντρικές τράπεζες στον ανεπτυγμένο κόσμο θα πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν τις οικονομίες μέχρι να ενισχυθεί η ανάπτυξη. Η προοπτική του αποπληθωρισμού είναι «ένας δράκος που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί αποφασιστικά», είπε εμφατικά, αναφερόμενη στην περίπτωση της Ιαπωνίας. Εξέφρασε, όμως, και την πεποίθηση ότι οι οικονομίες δεν βρίσκονται πλέον σε «βαθιά κατάψυξη», αν και ελλοχεύουν κίνδυνοι σε ορισμένες περιοχές.

Στην ετήσια έκθεσή της για την οικονομική προοπτική όλου του κόσμου, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι οι οικονομίες υψηλού εισοδήματος βρίσκονται σε σημείο καμπής. Εφθασε η κατάλληλη στιγμή για να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια ανάκαμψη, ύστερα από τις αδύναμες επιδόσεις που παρουσίαζαν για αρκετά χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, αν και έχουν υπαναχωρήσει οι κίνδυνοι στις οικονομίες υψηλού εισοδήματος, δεν έχουν ξεπεραστεί εξ ολοκλήρου, επισημαίνει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Σ’ αυτούς τους κινδύνους περιλαμβάνεται η δημοσιονομική αβεβαιότητα των ΗΠΑ και η βραδεία και μετ’ εμποδίων ανάκαμψη της Ευρωζώνης.

Οι οικονομολόγοι της Παγκόσμιας Τράπεζας τονίζουν, επίσης, ότι ο περιορισμός των μέτρων στήριξης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ενδεχομένως να αποτελέσει πρόκληση στην παγκόσμια ανάπτυξη και ιδιαίτερα στις αναδυόμενες οικονομίες.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου επανέρχονται στο προσκήνιο, αντανακλώντας μια σημαντική αλλαγή στο διάστημα των τελευταίων ετών, όταν ο αναδυόμενος κόσμος ήταν η μοναδική κινητήριος δύναμη στην παγκόσμια ανάπτυξη. Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,4% το 2013, 3,2% το 2014, 3,4% το 2015 και 3,5% το 2016. Η ανάπτυξη στις οικονομίες υψηλού εισοδήματος αναμένεται να ενισχυθεί κατά μόνον 1,3% το 2013, αλλά θα φθάσει στο 2,2% το 2014 και στο 2,4% το 2015 και το 2016. Στην Ευρωζώνη αναμένεται να συρρικνωθεί η οικονομική δραστηριότητα κατά 0,4% μέσα στο 2013, ολοκληρώνοντας μια διετία ύφεσης. Ομως, ο ρυθμός ανάπτυξης θα ενισχυθεί στο 1,1% το 2014 και στο 1,4% το 2015.

Τα 18 κράτη-μέλη της Ζώνης του Ευρώ έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο μέχρι σήμερα και οι τράπεζες έχουν καταφέρει πολλά στην αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων τους, σχολιάζει η Παγκόσμια Τράπεζα στην πολυσέλιδη έκθεσή της.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι ο ευρύτερος τραπεζικός τομέας παραμένει αδύναμος και δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη κρίσιμες λεπτομέρειες για τη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης. Ο κίνδυνος της υψηλής ανεργίας των νέων και των μακροχρόνια ανέργων είναι επικίνδυνα φαινόμενα που, ενδεχομένως, να αποδυναμώσουν τις προοπτικές για μια πιο σθεναρή ανάπτυξη στα 18 κράτη-μέλη.

Στις ΗΠΑ, το φαβορί στην κούρσα της παγκόσμιας ανάπτυξης ανάμεσα στις οικονομίες υψηλού εισοδήματος, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης έχει μειωθεί αρκετά, κυρίως λόγω των περικοπών στις κρατικές δαπάνες που προέκυψαν από την άρνηση του Κογκρέσου να παρατείνει ορισμένα κυβερνητικά προγράμματα, αλλά και λόγω της αύξησης των κρατικών εσόδων από την ανάπτυξη της οικονομίας. Η Παγκόσμια Τράπεζα εφιστά προσοχή στην απουσία ενός μεσοπρόθεσμου σχεδίου για τη χειραγώγηση του χρέους ως προς το ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά τη Fed, η Παγκόσμια Τράπεζα θεωρεί ότι εάν μειωθεί «βιαστικά» το βασικό επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης, τότε οι ροές κεφαλαίου μπορεί να μειωθούν έως 50% για αρκετά τρίμηνα. Προειδοποιεί, ουσιαστικά, ότι ο απότομος περιορισμός των μέτρων στήριξης από τη Fed θα έχει επιπτώσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδιαίτερα σε αυτές με μεσαία εισοδήματα και μεγαλύτερες ανισορροπίες στην εγχώρια οικονομία τους και τις χρηματοοικονομικές αγορές τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή