Μετ’ εμποδίων η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη

Μετ’ εμποδίων η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι φόβοι για ένα δεύτερο κύμα έξαρσης κρουσμάτων και τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού εγείρουν εμπόδια στην ανάκαμψη της Ευρωζώνης, με τη δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα να βάζει φρένο τον Αύγουστο.

Ο τομέας υπηρεσιών -που δέχθηκε ισχυρότερο πλήγμα σε σύγκριση με τη μεταποίηση εξαιτίας του lockdown- παρέμεινε σχεδόν στάσιμος τον Αύγουστο, σε μια εξέλιξη που καταδεικνύει αρκετές προκλήσεις στην πορεία προς την ανάκαμψη. Η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε 12,1% στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, καθώς οι επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά και οι πολίτες παρέμειναν στα σπίτια τους εν μέσω lockdown.

Aναλυτές σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters προβλέπουν επιστροφή σε ανάπτυξη με ρυθμούς 8,1% αυτό το τρίμηνο, αν και εκτιμούν ότι θα χρειασθούν δύο χρόνια ή και περισσότερο μέχρις ότου η οικονομία της Ευρωζώνης «επουλώσει» τις πληγές της από την πανδημική κρίση. Οι επιδόσεις ορισμένων οικονομιών εντείνουν τις ανησυχίες ότι η Ζώνη του Ευρώ χάνει την αναπτυξιακή της δυναμική.

Με τα κρούσματα να αυξάνονται, εντείνοντας τις ανησυχίες για ένα δεύτερο κύμα, ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της IHS Markit για τη δραστηριότητα στους τομείς μεταποίησης και υπηρεσιών υποχώρησε στο 51,9 τον προηγούμενο μήνα, από 54,9 του Ιουλίου, αν και παρέμεινε πάνω από το όριο του 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Ο επιμέρους δείκτης ΡΜΙ για τη δραστηριότητα στον τομέα υπηρεσιών υποχώρησε στο 50,5, από 54,7 του Ιουλίου.

«Η ανάκαμψη ήδη κατεβάζει ταχύτητα και είναι άνιση μεταξύ των χωρών-μελών. Ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, σημειώνουν καλύτερες επιδόσεις ενώ σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και σε λιγότερο βαθμό η Γαλλία τα μηνύματα είναι ανησυχητικά», επισημαίνει η Ντανιέλα Ορντόνεζ της Oxford Economics.

O επιμέρους δείκτης ΡΜΙ για τη δραστηριότητα στους τομείς μεταποίησης και υπηρεσιών της Γαλλίας επιβραδύνθηκε, ενώ οι νέες παραγγελίες παρέμειναν στάσιμες. Σε ύφεση επέστρεψε η δραστηριότητα στους κλάδους υπηρεσιών Ισπανίας και Ιταλίας -δύο οικονομίες που στηρίζονται στον τουρισμό- εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων και στη διάρκεια της θερινής σεζόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή