Τι έφερε τη μεγάλη πτώση στη Wall Street

Τι έφερε τη μεγάλη πτώση στη Wall Street

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τις αμερικανικές μετοχές, η χθεσινή συνεδρίαση θα περάσει στην ιστορία θα περάσει στην ιστορία ως η χειρότερη των τριών τελευταίων μηνών και σίγουρα μια από τις χειρότερες του έτους. Έπειτα από ένα «ειδύλλιο» που κράτησε αρκετούς μήνες και οδήγησε σε υπερβολικές αποτιμήσεις, που δεν δικαιολογούνται με βάση τα οικονομικά θεμελιώδη έτσι όπως διαμορφώνονται εν καιρώ πανδημίας, οι επενδυτές φαίνεται να εγκαταλείπουν τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου. Oι απώλειες των Apple, Amazon, Alphabet, Microsoft και Facebook –το ράλι των οποίων είχε εκτοξεύσει τη Wall Street σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και τον Dow Jones πάνω από το φράγμα των 29.000 μονάδων- υπέστησαν χθες βαριές απώλειες μεταξύ 4% και 8%. Ο τεχνολογικός Nasdaq έκανε βουτιά 5%, ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 3% και ο S&P 500 υποχώρησε 3,5%. Χαρακτηριστικό των μαζικών απωλειών το γεγονός ότι μέσα σε μία συνεδρίαση, η Apple έχασε περισσότερα από 150 δισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση.

Πού οφείλονται όμως οι μαζικές ρευστοποιήσεις και, το πιο κρίσιμο ερώτημα, προιωνίζονται μια παρατεταμένη φάση διόρθωσης; Η απάντηση σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της οικονομίας, εκτιμά μερίδα αναλυτών. Οι φόβοι για το οικονομικό σοκ του κορωνοϊού και το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος ρίχνουν βαριά σκιά στα διεθνή χρηματιστήρια. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Vix, ο επονομαζόμενος και «δείκτης φόβου» κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Ιουλίου.

Πέραν των ανησυχιών για τις οικονομικές προοπτικές, ορισμένοι επενδυτές έσπευσαν να προβούν σε ρευστοποιήσεις, ώστε να κατοχυρώσουν τα κέρδη από το δυναμικό ράλι μετά τις έντονες αναταράξεις του Μαρτίου.

Στη διάρκεια του Αυγούστου, στελέχη αμερικανικών επιχειρήσεων πώλησαν μετοχές των εταιρειών τους συνολικής αξίας 6,7 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλούνται οι «FT». Τα στοιχεία αφορούν πωλήσεις μετοχών αξίας τουλάχιστον 10.000 δολαρίων και σε επιχειρήσεις με χρηματιστηριακή αξία τουλάχιστον ενός δισ. δολαρίων.

Η αξία των πωλήσεων σε δολάρια από 1.042 στελέχη, οικονομικούς διευθυντές και άλλα διευθυντικά στελέχη ήταν η μεγαλύτερη από τον Νοέμβριο του 2015. Αλλά και ο αριθμός των στελεχών που έδωσαν «σήμα» πώλησης ήταν ο υψηλότερος από τον Αύγουστο του 2018.

‘Όπως παρατηρούν οι «FT» στο σχετικό άρθρο, οι πωλήσεις δείχνουν ότι οι insiders έσπευσαν να επωφεληθούν του ανοδικού momentum των αμερικανικών μετοχών από τα χαμηλά του Μαρτίου, τότε που η πανδημία του κορωνοϊού άρχισε να σαρώνει οικονομίες και διεθνείς αγορές. Στη διάρκεια αυτού του ράλι, ο S&P 500 ανέκαμψε 60% από τα χαμηλά του Μαρτίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή