Ισπανία: Ζυμώσεις για τη δημιουργία της μεγαλύτερης τράπεζας στη χώρα

Ισπανία: Ζυμώσεις για τη δημιουργία της μεγαλύτερης τράπεζας στη χώρα

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζυμώσεις για τη συγκρότηση της μεγαλύτερης τράπεζας στην Ισπανία βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ της CaixaBank και της Bankia, με τις διοικήσεις των ιδρυμάτων να επιταχύνουν τις σχετικές διαδικασίες.

Οι δύο τράπεζες επιβεβαίωσαν την Παρασκευή ότι βρίσκονται σε συζητήσεις για ενδεχόμενη συγχώνευση –μια διαδικασία, η οποία εφόσον αποδώσει καρπούς θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού φορέα της ιβηρικής χώρας.

Όπως είναι φυσικό, η είδηση προκάλεσε ντελίριο ενθουσιασμού στους επενδυτές, με τη μετοχή της Bankia να ενισχύεται σήμερα κατά 29% και της Caixa κατά 15%.

Η κεφαλαιακή αξία των δύο τραπεζών ανέρχεται, αυτή τη στιγμή, στα 16,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία (assets) ξεπερνούν τα 650 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο ρόλος του κορωνοϊού

Σύμφωνα με τους Financial Times, η πανδημία του κορωνοϊού επίσπευσε τις διαδικασίες των διαβουλεύσεων, καθώς οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες έχουν φέρει σε δυσμενή θέση τον τραπεζικό τομέα της χώρας.

Ενδεικτικά, τα καθαρά κέρδη της Caixa υποχώρησαν κατά 67% στο α’ εξάμηνο του 2020, ενώ οι προβλέψεις για τα «κόκκινα δάνεια» διαμορφώθηκαν σε 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ. Κατά το ίδιο διάστημα δε, η κερδοφορία της Bankia συρρικνώθηκε κατά 64%.

«Συμπαραστάτες» των εν εξελίξει επαφών αποτελούν και οι αρμόδιες εποπτικές αρχές, οι οποίες τάσσονται υπέρ της περαιτέρω προσαρμογής του χρηματοπιστωτικού κλάδου, παρά τη συρρίκνωση του αριθμού των τραπεζών από 55 σε 12 (σ.σ. από το 2008 μέχρι σήμερα).

Προσφάτως, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Πάμπλο Ερνάντεζ ντε Γκος, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «οι τραπεζικές συγχωνεύσεις θα βοηθήσουν στην ενίσχυση τόσο των τραπεζικών ομίλων όσο και του κλάδου, ευρύτερα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή, σε επίπεδο δανειοδοτήσεων και καταθέσεων, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας είναι η Santanter, ενώ στη δεύτερη θέση ακολουθεί η BBVA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή