Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πτώση έκλεισαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η ανησυχία για τη διαφαινόμενη αποτυχία των συνομιλιών ανάμεσα στη Βρετανία και στους πρώην εταίρους της στην Ε.Ε. συνδυάστηκε με τη συνεχιζόμενη πτώση στην εταιρειών τεχνολογίας στην Wall Street. Οι εταιρείες τεχνολογίας παρέμειναν για μία ακόμη συνεδρίαση σε πτωτική πορεία, παρασύροντας τους μεγαλύτερους δείκτες της αμερικανικής αγοράς μέχρι αργά το βράδυ. Οι επενδυτές έχουν τώρα στραμμένο το βλέμμα στην τακτική συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη που, αν και δεν αναμένεται να προβεί σε κινήσεις, ενδέχεται να λειτουργήσει ως καταλύτης.

Πτωτικά κινήθηκαν, άλλωστε, οι μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών και στην Ευρώπη με τον σχετικό δείκτη να κλείνει με απώλειες 2,1%. Οπως τόνισε στο Reuters ο Ντέιβιντ Μάντεν, αναλυτής αγοράς στην CMC Markets στη Βρετανία, οι μετοχές στην Ευρώπη ανέκαμψαν τη Δευτέρα επειδή παρέμεινε κλειστό το χρηματιστήριο στις ΗΠΑ λόγω της Ημέρας της Εργασίας. Ο ίδιος επισήμανε, όμως, ότι «η πτώση των τεχνολογικών κολοσσών των ΗΠΑ συνεχίζεται και κατευθύνει το κλίμα και εδώ».

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1,2%, ενώ σημαντική υποχώρηση σημείωσαν εκτός από τις τεχνολογικές εταιρείες και οι ενεργειακές με τη γαλλική Total και τη γερμανική εταιρεία λογισμικού SAP SE να παρασύρουν πτωτικά τον δείκτη. Η μετοχή της γαλλικής εταιρείας ηλεκτρισμού EdF σημείωσε ελεύθερη πτώση 8% μετά την ανακοίνωσή της ότι η παραγωγή της σε πυρηνική ενέργεια μειώθηκε κατά 17,6% τον Αύγουστο εξαιτίας της πανδημίας αλλά και λειτουργικών προβλημάτων σε πυρηνικό της αντιδραστήρα.

Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με τις μικρότερες απώλειες ανάμεσα στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και συγκεκριμένα με υποχώρηση 0,12%. Παράλληλα ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με απώλειες 1,01% και ο CAC 40 του Παρισιού με απώλειες 1,59%. Είχε προηγηθεί η είδηση ότι στη Γερμανία οι εξαγωγές αυξήθηκαν μεν τον Ιούλιο αλλά παραμένουν σαφώς κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα. Στη Γαλλία, άλλωστε, είχε δοθεί στη δημοσιότητα η εκτίμηση της γαλλικής στατιστικής υπηρεσίας ότι στο σύνολο του έτους η δεύτερη οικονομία της  Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 9%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή