Τουρκία: Πλεονέκτημα η ραγδαία πτώση της λίρας υποστηρίζει ο Αλμπαϊράκ

Τουρκία: Πλεονέκτημα η ραγδαία πτώση της λίρας υποστηρίζει ο Αλμπαϊράκ

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία μπορεί να κεφαλαιοποιήσει την κληρονομιά της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, θέτοντας την «ανταγωνιστική» λίρα στην καρδιά της στρατηγικής της. Αυτό υποστηρίζει ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, την ώρα που το τουρκικό νόμισμα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, με αποτέλεσμα οι προειδοποιήσεις των ειδικών και η δυσφορία της οκοινής γνώμης εντείνονται. 

Ο Αλμπαϊράκ επέλεξε τον όρο «ανταγωνιστική» για να περιγράψει τη λίρα, που έχει χάσει πάνω από το 20% της αξίας της μόνο φέτος, κινούμενη σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Για τον Τούρκο υπουργό Οικονομικών το εξαιρετικά φθηνό νόμισμα είναι πλεονέκτημα και όχι βάρος, αφού θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις εξαγωγές στηρίζοντας την οικονομική ανάπτυξη το 2021. 

Οι ειδικοί διαφωνούν αφού μεγάλο μέρος των τουρκικών επιχειρήσεων βαρύνονται με δάνεια σε αμερικανικό δολάριο, τα οποία γίνονται ολοένα πιο «ακριβά» όσο υποτιμάται η λίρα. Τα νοικοκυριά από την πλευρά τους έρχονται αντιμέτωπα με καλπάζοντα πληθωρισμό. 

Σε σχετική ερώτηση του Bloomberg ο Αλμπαϊράκ απάντησε ότι στόχος είναι ένα ισορροπημένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σε μεσοπρόθεσμη βάση, αλλά και ο περιορισμός της εξάρτησης τόσο από εισαγωγές όσο και από χρηματοδότηση σε ξένο νόμισμα. «Θα το πετύχουμε αυτό αυξάνοντας τις εξαγωγές και τις τουριστικές εισπράξεις μας, αλλά και παράγοντας στο εσωτερικό της χώρας αγαθά και υπηρεσίες, που έως τώρα έπρεπε να εισάγουμε» διαβεβαίωσε.

Με λίγα λόγια ποντάρει σε μία πλήρη αναμόρφωση του οικονομικού μοντέλου της χώρας, κάτι που βεβαίως δεν είναι εύκολη ούτε γρήγορη υπόθεση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή