Βrexit: Το σενάριο ενός «no-deal» βυθίζει τη στερλίνα

Βrexit: Το σενάριο ενός «no-deal» βυθίζει τη στερλίνα

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρόσφατες ανατροπές στη διαδικασία του Brexit κρατούν σε κλοιό πιέσεων τη στερλίνα, με το βρετανικό νόμισμα να υποχωρεί σε χαμηλά έξι εβδομάδων έναντι του δολαρίου. Η νέα νομοθεσία της βρετανικής κυβέρνησης για τα σχέδια στη μετά-Brexit εποχή φουντώνουν τις ανησυχίες για «διαζύγιο» του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Λονδίνο αναμένεται εντός της ημέρας να παρουσιάσει λεπτομέρειες για τον «οδικό χάρτη» για την επόμενη ημέρα μετά την έξοδο από την Ευρώπη, με στελέχη της κυβέρνησης να έχουν παραδεχθεί ότι η νομοθεσία παραβαίνει «με περιορισμένο τρόπο» το διεθνές δίκαιο, γεγονός που επισκιάζει τις συνομιλίες για εμπορική συμφωνία.

Η στερλίνα έχει χάσει από την Παρασκευή σχεδόν το 2% της αξίας της έναντι του δολαρίου, εν μέσω φόβων για ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε ενδοσυνεδριακά έως και το 1,2919 έναντι του δολαρίου, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 29 Ιουλίου.

Η Ε.Ε. έχει προειδοποιήσει τη Βρετανία ότι εάν παραβεί τις δεσμεύσεις της τότε δεν θα καταστεί εφικτή μια εμπορική συμφωνία. Το Λονδίνο διαβεβαιώνει ότι θα σεβαστεί τη συμφωνία αποχώρησης και το πρωτόκολλο που διέπει τη Βόρεια Ιρλανδία. Βρετανία και Ε.Ε. έχουν προθεσμία έως τον Οκτώβριο να καταλήξουν σε συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, μια εξέλιξη που θα κατευνάσει τις ανησυχίες των επιχειρήσεων για προβλήματα στους τελωνειακούς ελέγχους και στις αλυσίδες τροφοδοσίας.

Οι πιθανότητες επίτευξης εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. έως την καταληκτική ημερομηνία του Οκτωβρίου έχουν μειωθεί σημαντικά, καθώς το Λονδίνο εμφανίζεται πρόθυμο ακόμή και να αποχωρήσει από το τραπέζι των συνομιλιών και να παραβεί το διεθνές δίκαιο. Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να οδηγήσει τη στερλίνα έως και σε χαμηλά 35 ετών, κλονίζοντας και το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, προειδοποιούν fund managers.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή