ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Νέο σχέδιο στο τραπέζι για την κινεζική TikTok

ipa-neo-schedio-sto-trapezi-gia-tin-kineziki-tiktok-561072907

Από τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έβαλε στο στόχαστρο την δημοφιλή κινεζική εφαρμογή TikTok, τα σενάρια για την τύχη της στις ΗΠΑ αλλάζουν συνεχώς. Ως επικρατέστερη λύση είχε παρουσιαστεί η πώληση των αμερικανικών δραστηριοτήτων της στη Microsoft ή άλλο αμερικανικό κολοσσό, όπως η Oracle, αλλά οι διαπραγματεύσεις περιπλέχθηκαν μετά την απόφαση του Πεκίνου να απαντήσει στα σχέδια Τραμπ διευρύνοντας τη λίστα των τεχνολογικών προϊόντων και υπηρεσιών, των οποίων η πώληση στο εξωτερικό απαγορεύεται. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal για να παρακάμψουν την κινεζική κυβέρνηση η αμερικανική κυβέρνηση και η ByteDance (μητρική της TikTok) βάζουν στο τραπέζι και την επιλογή του να τεθεί προς πώληση ένα μέρος μόνο των αμερικανικών δραστηριοτήτων και όχι το σύνολό τους. Σε αυτή την περίπτωση πάντως η αμερικανική πλευρά θα απαιτήσει την αναδιάρθρωση της TikTok και τη συνεργασία της με μία τεχνολογική εταιρεία στον τομέα της ασφάλειας δεδομένων. 

Υπενθυμίζεται ότι πως ο Τραμπ θέλησε να κλείσει την εφαρμογή στις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει έντονη ανησυχία για μεταφορά των δεδομένων Αμερικανών χρηστών στο Πεκίνο. Η εταιρεία απορρίπτει την κατηγορία.