«Όμηρος» των αμερικανικών εκλογών ο νέος επικεφαλής του ΠΟΕ

«Όμηρος» των αμερικανικών εκλογών ο νέος επικεφαλής του ΠΟΕ

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια για την επιλογή του νέου επικεφαλής στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Εκπρόσωποι 164 κρατών- μελών συναντήθηκαν με αξιωματούχους του οργανισμού στη Γενεύη για «ιδιωτικές συνομιλίες» στις οποίες αποκάλυψαν ποιον ή ποιους υποψηφίους θα μπροούσαν να στηρίξουν. Ωστόσο οι καθοριστικές διαπραγματεύσεις θα λάβουν χώρα κάπου αλλού: στην Ουάσιγκτον. 

Οι προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου έχουν ρίξει τη σκιά τους στις προσπάθειες του ΠΟΕ να καλύψει το κενό, που άφησε με την παραίτησή του στις 31 Αυγούστου ο από τη θέση του γενικού διευθυντή ο Ρομπέρτο Αζεβέδο.  Το καταστατικό ορίζει ότι ο νέος επικεφαλής θα πρέπει να έχει επιλογεί σε διάστημα δύο μηνών από την ημερομηνία παραίτησης. Αρκετοί ωστόσο φοβούνται ότι αυτό δεν θα είναι δυνατό, καθώς για να ολοκληρωθεί η διαδικασία θα πρέπει οι ΗΠΑ να προσφέρουν τη στήριξή τους σε συγκεκριμένο υποψήφιο.

Όπως εξηγούν αναλυτές στο Reuters ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πολύ πιθανόν να μην θελήσει να δώσει στήριγμα σε έναν πολυμερή οργανισμό, στον οποίο έχει επανειλημμένα επιτεθεί στο παρελθόν για διακρίσεις κατά των ΗΠΑ. Η ομάδα του φαίνεται να πιστεύει ότι μία πιο σκληρή στάση θα του έδινε περισσότερες ψήφους λίγο πριν από την κάλπη. Την ολοένα πιο σκληρή γράμμη, όσο πλησιάζει και η ώρα των εκλογών, έχει εξάλλου επιλέξει ο Τραμπ και έναντι της Κίνας, με τη συμφωνία για λήξη του εμπορικού πολέμου των δύο χωρών να έχει ουσιαστικά παγώσει. Είναι σαφές πως η Ουάσιγκτον θα μπορούσε για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης να απορρίψει τον όποιο υποψήφιο έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του Πεκίνου και το αντίστροφο.   

Στο παρελθόν εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είχε σχολιάσει πως ο ΠΟΕ έχει ανάγκη από έναν ηγέτη, που θα επιδιώξει τη μεταρρύθμιση του οργανισμού και πως οι ΗΠΑ θα ασκήσουν βέτο σε όποιον υποψήφιο δείξει «την όποια υποψία αντι-αμερικανισμού». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT