Οι φόβοι ενός Brexit χωρίς συμφωνία βυθίζουν τη στερλίνα

Οι φόβοι ενός Brexit χωρίς συμφωνία βυθίζουν τη στερλίνα

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι φόβοι για κατάρρευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας και ένα Brexit χωρίς εμπορική συμφωνία καταποντίζουν τη στερλίνα, με το βρετανικό νόμισμα να χάνει σημαντικό έδαφος έναντι του ευρώ και του δολαρίου. Η στερλίνα υποχώρησε ενδοσυνεδριακά στις 92,26 πένες έναντι του ευρώ, αγγίζοντας ναδίρ πενταμήνου. Μέρος των απωλειών οφείλεται στην άνοδο του ευρώ μετά τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το βρετανικό νόμισμα κατέγραφε απώλειες άνω της μίας ποσοστιαίας μονάδας έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας έως και το 1,2856, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 28 Ιουλίου.

Μετά την έκτακτη συνάντηση ώστε να συζητηθεί η απόπειρα της Βρετανίας να περάσει νομοσχέδιο που ανατρέπει τη Συμφωνία Αποχώρησης από την Ε.Ε., Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου έχει «υποστεί μεγάλη ζημιά», εξετάζοντας ακόμη και το ενδεχόμενο να προσφύγουν νομικά εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. μεγαλώνει, κάτι που δεν θέλει κανείς όταν οι δύο πλευρές εισέρχονται στο τελευταίο στάδιο των διαπραγματεύσεων. Οι πιθανότητες ενός no-deal είναι αυξημένες, όπως αντικατοπτρίζεται και στην πορεία της στερλίνας», επισημαίνει ο Τζέρεμι Στρετς, επικεφαλής στρατηγικής ξένου συναλλάγματος στην CIBC Capital Markets.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή