Ευρώπη: Ο «ιός του φόβου» κρατάει κλειστά τα πορτοφόλια των καταναλωτών

Ευρώπη: Ο «ιός του φόβου» κρατάει κλειστά τα πορτοφόλια των καταναλωτών

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπη με τους περιορισμούς του νέου κορωνοϊού, αλλά και τις επίμονες διεθνείς εμπορικές διαμάχες, η ευρωπαϊκή οικονομία θα πρέπει να στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στην εσωτερική κατανάλωση για την επιστροφή σε δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ωστόσο η έκρηξη κρουσμάτων ανά την ήπειρο έχει ως αποτέλεσμα να εξαπλώνεται ραγδαία και ο «ιός του φόβου», ο οποίος ωθεί ακόμη και τους πλέον εύπορους πολίτες να κρατούν κλειστό το πορτοφόλι τους. 

Όπως επισημαίνεται σε ανάλυση του Reuters η τάση αυτή συνιστά μεγάλη πρόκληση για ομίλους λιανικής, οίκους πολυτελών αγαθών και ταξιδιωτικά γραφεία, που ήλπιζαν ότι θα μπορέσουν να καλύψουν το χαμένο έδαφος. Η ανησυχία ότι θα μπορούσαν να κολλήσουν τον ιό, αλλά και τα εμπόδια που θέτουν τα μέτρα ασφαλείας, αποθαρρύνουν πολλούς καταναλωτές. 

Τα δεδομένα από τη Βρετανία, τη Δανία, τη Γαλλία και τη Σουηδία αποκαλύπτουν ένα μοτίβο, που παρατηρήθηκε και στις ΗΠΑ: Ακόμη και όταν άνοιξαν και πάλι τα καταστήματα, οι καταναλωτές υψηλού εισοδήματος δεν βγήκαν για ψώνια. Στη Βρετανία οι καταναλωτές υψηλού εισοδήματος (ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 στερλινών μετά φόρων) κάλυψαν το 35% των καταναλωτικών δαπανών του 2019, αλλά και ήταν “υπέυθυνοι” για το 45% της πτώσης το δεύτερο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με μελέτη του London Business School. 

Στη Δανία συγκριτική ανάλυση του οικονομόλογου Άσγκερ Λάου Άντερσεν που στηρίχθηκε σε δεδομένα από 860.000 καταναλωτές σε Δανία και Σουηδία από τον Μάρτιο έως τον Μάιο, έδειξαν ότι οι δαπάνες στη Δανία (που είχε επιβάλλει lockdown) μειώθηκαν μόνο κατά 4% περισσότερο σε σχέση με τη Σουηδία, που δεν είπε «όχι» στο lockdown. Ο φόβος και μόνο ήταν αρκετός για να αποθαρρύνει τις αγοραστές στη Σουηδία.

Η κατάσταση αυτή δεν αναμένεται να αλλάξει σύντομα, καθώς ο Covid-19 δείχνει και πάλι τα «δόντια» του στην Ευρώπη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή