Η Βρετανία έκλεισε την πρώτη μεγάλη εμπορική συμφωνία στην μετά- Brexit εποχή

Η Βρετανία έκλεισε την πρώτη μεγάλη εμπορική συμφωνία στην μετά- Brexit εποχή

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βρετανία και η Ιαπωνία συμφώνησαν επί της αρχής για μία εμπορική συμφωνία, την πρώτη στην μετά- Brexit εποχή για το Λονδίνο, που θέλει να αποδείξει πως μπορεί να σταθεί στην παγκόσμια εμπορική σκηνή και εκτός Ε.Ε. 

Ανακοινώνοντας τη συμφωνία η βρετανική κυβέρνηση έκανε λόγο για «ιστορική στιγμή».  Στόχος είναι να περάσει άμεσα από τα κοινοβούλια των δύο χωρών και να τεθεί σε ισχύ έως τα τέλη του έτους. 

«Πρόκειται για μία ιστορική στιγμή για τη Βρετανία και την Ιαπωνία για την πρώτη μεγάλη εμπορική συμφωνία μας στη μετά- Brexit εποχή» δήλωσε η Λιζ Τρους, υπουργός Διεθνούς Εμπορίου της Βρετανία. «Στρατηγικά η συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα προ την ένταξη στη συμφωνία των χωρών του Ειρηνικού, ενώ θέτει τη Βρετανία στο κέντρο ενός δικτύου σύγχρονων συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου» συμπλήρωσε. 

Καθώς απελευθερώνει από δασμούς το 99% των βρετανικών εξαγωγών προς την Ιαπωνία η συμφωνία αναμένεται να προσφέρει σημαντικό στήριγμα στη βρετανική οικονομία σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που οι εμπορικές διαπραγματεύσεις του Λονδίνου με τους 27 της Ε.Ε. κινδυνεύουν με «ναυάγιο».

Πηγές: BBC, CNBC 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή