Έρευνα: Μηδενικά επιτόκια για τη Fed έως το 2023

Έρευνα: Μηδενικά επιτόκια για τη Fed έως το 2023

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καμία αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve έως το 2023 δεν αναμένει η πλειοψηφία των αναλυτών και των επενδυτών, οι οποίοι συμμετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου CNBC για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα επιτόκια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα παραμείνουν στο εύρος 0% – 0,25% για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμη, και ειδικότερα έως τουλάχιστον τον Φεβρουάριο του 2023.

Πιο συγκεκριμένα, το 47% των αναλυτών πιστεύει ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια στα ίδια επίπεδα, ακόμη και έξι μήνες αφότου ο πληθωρισμός υπερβεί τον στόχο του 2%. Παράλληλα, το 41% θεωρεί ότι θα πράξει το ίδιο, ακόμη και έως έναν χρόνο -ή και περισσότερο- αφότου ο πληθωρισμός ξεπεράσει τον προκαθορισμένο στόχο.

Εν ολίγοις, η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων, εκτιμάει ότι τα μηδενικά επιτόκια της Fed θα διατηρηθούν στα υπάρχοντα επίπεδα για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών, αφότου ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφωθεί στο 2%. Μάλιστα, στο ερώτημα πόσο ψηλά μπορεί να φθάσει ο ετήσιος πληθωρισμός, ώστε να υπάρξει παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας, η μέση απάντηση ήταν το 3,2%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη έρευνα, η οποία πραγματοποιείται μετά την αλλαγή στάσης της Fed και τη δέσμευση για διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων ακόμη και σε περίπτωση που ο πληθωρισμός υπερβεί τον στόχο του 2% για «αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα». Μέχρι πρότινος, το κύριο αφήγημα της κεντρικής τράπεζας συνίστατο στη διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων έως ότου ο πληθωρισμός προσεγγίσει, αλλά δεν ξεπεράσει τον στόχο του 2%.

Βελτιωμένες οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ

Όσον αφορά την πορεία του αμερικανικού ΑΕΠ, το 50% των αναλυτών θεωρεί ότι η ύφεση έχει τελειώσει, ενώ το 47% εκφράζει την αντίθετη άποψη, εκτιμώντας ότι θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Απρίλιο.

Παράλληλα, η μέση εκτίμηση για την ύφεση της αμερικανικής οικονομίας, εντός του 2020, ανέρχεται στο 2,6% του ΑΕΠ έναντι 4,5% της προηγούμενης έρευνας του CNBC. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το 69% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας είναι ταχύτερη απ’ ό,τι αρχικώς είχε υπολογιστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή