ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγκόσμιο Εμπόριο: «Χαστούκι» ΠΟΕ στις ΗΠΑ για τους δασμούς

Παγκόσμιο Εμπόριο: «Χαστούκι» ΠΟΕ στις ΗΠΑ για τους δασμούς

Σε μια απόφαση που δικαιώνει την Κίνα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου έκρινε ότι οι δασμοί που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ σε κινεζικά αγαθά, παραβαίνουν τους διεθνείς κανονισμούς.

Όπως διαπιστώνει πάνελ τριών εμπειρογνωμόνων του ΠΟΕ, η Ουάσιγκτον παρέβη τους διεθνείς κανονισμούς όταν το 2018 επέβαλε δασμούς, ύψους 400 εκατ. ευρώ σε κινεζικά αγαθά. Στην έκθεση, οι ειδικοί του ΠΟΕ επισημαίνουν ότι «οι ΗΠΑ δεν έχει αποδείξει ότι δικαιολογούνται τα μέτρα(σε βάρος της Κίνας)».

Παρότι η απόφαση ενισχύει τη θέση του Πεκίνου, η Ουάσιγκτον έχει τη δυνατότητα να ασκήσει βέτο, υποβάλλοντας έφεση εντός των επόμενων 60 ημερών. Το Πεκίνο είχε προσφύγει στον Οργανισμό, υποστηρίζοντας ότι οι δασμοί παραβαίνουν βασικούς κανονισμούς στο καταταστατικό του ΠΟΕ. Η Ουάσιγκτον, από την πλευρά της, ισχυρίζεται ότι οι δασμοί ήταν αναγκαίο μέτρο, ως αντίποινα στην παραβίαση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησία από την κινεζική πλευρά.

Η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου σε βάρος των ΗΠΑ αποτελεί εξέλιξη θετική και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η αμερικανική πλευρά έχει απειλήσει την Ευρώπη με την επιβολή δασμών, ως αντίποινα για τη φορολόγηση ψηφιακών εταιρειών με δραστηριότητα στην ευρωπαϊκή αγορά.