Ισπανία: Φόβοι για διατήρηση της ανεργίας στο 20% έως τουλάχιστον το 2022

Ισπανία: Φόβοι για διατήρηση της ανεργίας στο 20% έως τουλάχιστον το 2022

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φόβους ότι το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία θα μπορούσε να διατηρηθεί στο 20% έως τουλάχιστον το 2022, εκφράζει η κεντρική τράπεζα της χώρας, η οποία μετά την πανδημία του κορωνοϊού «δοκιμάζεται» από μία νέα κρίση, αυτή τη φορά οικονομική.

Το πολυήμερο «lockdown», η απογοητευτική τουριστική περίοδος και τα τοπικά περιοριστικά μέτρα έχουν αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι τους στην πορεία του ισπανικού ΑΕΠ, ενώ τα χειρότερα είναι ακόμη προ των πυλών.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, η εθνική οικονομία θα συρρικνωθεί μεταξύ 10,5% και 12,6% για φέτος, ανάλογα με το μέγεθος του νέου κύματος της πανδημίας και το εύρος των μέτρων ανάσχεσης.

Ωστόσο, αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα τους ιθύνοντες, είναι οι εκτιμήσεις για την αγορά εργασίας, καθώς το 1/5 του συνολικού εργατικού δυναμικού είναι πιθανό να παραμείνει χωρίς εργασία για αρκετά χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, δέχεται πιέσεις για την κατάρτιση ενός αποτελεσματικού σχεδίου δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, καθώς και για την περαιτέρω στήριξη των εργαζομένων.

«Αντιμετωπίζουμε ένα λιγότερο ευνοϊκό outlook στο β’ εξάμηνο του 2020 και αυτό εξηγεί γιατί αναθεωρήσαμε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για την ανάκαμψη του 2021» εξήγησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Bank of Spain, Όσκαρ Άρτσε.

Υπενθυμίζεται ότι η νεότερη εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας για την ανάκαμψη του 2021 κυμαίνεται μεταξύ 4,1% και 7,3% -έναντι 9,1% της πρόβλεψης του Ιουνίου.

Η κυβέρνηση της ιβηρικής χώρας έχει ήδη δαπανήσει δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων και την αποτροπή των απολύσεων, κάτι το οποίο σε συνδυασμό με τη «βουτιά» των φορολογικών εσόδων, αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του δημόσιου χρέους στο 120% του ΑΕΠ.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή