Πετρέλαιο: Μπορεί η συμμαχία ΟΠΕΚ+ να στηρίξει τις τιμές;

Πετρέλαιο: Μπορεί η συμμαχία ΟΠΕΚ+ να στηρίξει τις τιμές;

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δραματική μείωση της παγκόσμιας ζήτησης για καύσιμα εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού επισκιάζει τη σημερινή συνεδρίαση των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ συν της Ρωσίας -την επονομαζόμενη πετρελαϊκή συμμαχία ΟΠΕΚ+.

Τεχνικό κλιμάκιο του OΠΕΚ+ προειδοποίησε τους αξιωματούχους του καρτέλ ότι η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε ορισμένες χώρες μπορεί να υπονομεύσει ακόμη περισσότερο την πετρελαϊκή ζήτηση, παρά τις ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης και τα πρόσφατα στοιχεία για μείωση των πετρελαϊκών αποθεμάτων, όπως μεταδίδει το Reuters, που επικαλείται εσωτερικό έγγραφο.

Τα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών και Εξαγωγών Κρατών και οι υπόλοιπες μεγάλες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες όπως η Ρωσία θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη εντός της ημέρας ώστε να συζητήσουν τη συμμόρφωση στις δεσμεύσεις για μειωμένη προσφορά, καθώς και τις τάσεις στη ζήτηση, εν μέσω της διολίσθησης των τιμών.

Προ ημερών, ο ΟΠΕΚ είχε αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις για την πετρελαϊκή αγορά, με τον Οργανισμό να επικαλείται καθοδικές πιέσεις στην παγκόσμια ζήτηση για αργό, εξαιτίας του Covid-19 και της αδύναμης ανάπτυξης στις οικονομίες Ασίας και Ινδίας. 

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις, η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα κυμανθεί για φέτος στα 90,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, δηλαδή σχεδόν 400.000 βαρέλια λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση. Σε σύγκριση, μάλιστα, με την αντίστοιχη κατανάλωση του 2019, η μείωση ανέρχεται στα 9,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Με το βλέμμα στραμμένο στη συνεδρίαση της συμμαχίας ΟΠΕΚ+, οι τιμές του άλλοτε «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές παρέμεναν σταθερές, έπειτα από το άλμα σχεδόν 5% στην προηγούμενη συνεδρίαση, στα μεγαλύτερα κέρδη από τον Ιούνιο. Η τιμή του μπρεντ κινείτο πάνω από τα 42 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό κοντά στα 40 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή