Πώς ο «γάμος» Bankia-CaixaBank αλλάζει το τραπεζικό τοπίο σε Ισπανία και Ευρώπη

Πώς ο «γάμος» Bankia-CaixaBank αλλάζει το τραπεζικό τοπίο σε Ισπανία και Ευρώπη

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία για την εξαγορά της Bankia προέβη η CaixaBank, σε ένα deal που αποτιμά την αξία της υπό κρατικό έλεγχο Bankia στα 3,8 δισ. ευρώ(4,5 δισ. δολάρια). Μέσα από τον συνδυασμό των CaixaBank και Bankia δημιουργείται ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος στην Ισπανία με χρηματιστηριακή αξία 16,8 δισ. ευρώ και ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη. Ο «γάμος» πραγματοποιείται εν μέσω των ευρύτερων τάσεων συγκέντρωσης στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων και εν μέσω των ευρύτερων προκλήσεων στην εποχή του κορωνοϊού και των πολύ χαμηλών επιτοκίων. 

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι επενδυτές της Bankia θα λάβουν 0,6845 μετοχές της CaixaBank για κάθε μια μετοχή της Bankia, αντιπροσωπεύοντας premium 20%, με βάση την τιμή κλεισίματος της μετοχής στις 3 Σεπτεμβρίου, προτού γίνουν γνωστές οι πληροφορίες περί συγχώνευσης.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο deal στον ισπανικό τραπεζικό κλάδο την τελευταία 20ετία, σηματοδοτώντας την πολυαναμενόμενη συγκέντρωση μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρώπης. Στην Ιταλία η Intesa Sanpaolo προχωρεί στην εξαγορά της Unione di Banche Italiane SpA, ώστε να αποκτήσει ισχυρότερη θέση απέναντι σε διασυνοριακές συμφωνίες, ενώ στην Ισπανία, η Banco Sabadell εξετάζει τις στρατηγικές της εναλλακτικές, μεταξύ των οποίων μια πώληση, συγχώνευση ή εξαγορά μικρότερου ανταγωνιστή. 

Ο πρόεδρος της Bankia, Χοσέ Ιγκνάτσιο Γκοϊριγκολτσάρι, θα αναλάβει καθήκοντα εκτελεστικού προέδρου στο νέο τραπεζικό όμιλο που θα προκύψει από τη συγχώνευση, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της CaixaBank, Γκονζάλο Γκορτάθαρ, θα διατηρήσει το ρόλο του. Η εξαγορά αναμένεται να εγκριθεί από τους μετόχους των δύο τραπεζών τον Νοέμβριο, με ολοκλήρωση της συμφωνίας στο πρώτο τρίμηνο του 2021. 

Ο μεγαλύτερος μέτοχος θα είναι το Caixa Foundation με μερίδιο 30%. Η ισπανική κυβέρνηση, που διατηρεί πλειοψηφικό μερίδιο στην Bankia, θα έχει μερίδιο 16%. Η συμφωνία συνιστά νίκη και για την ισπανική κυβέρνηση, που είχε εθνικοποιήσει την Bankia το 2012 στο πλαίσιο συμφωνίας διάσωσης ώστε να αποτραπεί η κατάρρευση του ισπανικού τραπεζικού συστήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή