ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Αβέβαιη και άνιση η ανάκαμψη της Ευρωζώνης

Λαγκάρντ: Αβέβαιη και άνιση η ανάκαμψη της Ευρωζώνης

Αβέβαιη και άνιση χαρακτήρισε τη δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης στις χώρες της Ευρωζώνης η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ.

«Η δυναμική της ανάκαμψης παραμένει πολύ αβέβαιη, όπως και άνιση. Συνεχίζει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη μελλοντική εξέλιξη της πανδημίας και την επιτυχία των πολιτικών αντιμετώπισής της» τόνισε, χαρακτηριστικά, από το βήμα της κοινοβουλευτικής επιτροπής Γαλλίας-Γερμανίας.

Υποστήριξε δε, ότι οι ιθύνοντες της νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να αξιολογούν και να αποτιμούν «πολύ προσεκτικά» τα νέα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης και της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Ειδική μνεία, στο πλαίσιο αυτό, έκανε και στη δυναμική του ευρώ, το οποίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα, γεγονός το οποίο πλήττει –κατά πολλούς- την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εξαγωγών.

«Η αποτίμηση του ευρώ προφανώς διαδραματίζει ρόλο σε διάφορα πεδία. Είμαστε πολύ προσεκτικοί στην αποτίμηση του ευρώ και τη λαμβάνουμε (σ.σ. την αποτίμηση του ευρώ) σοβαρά υπόψη στον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής» έσπευσε να συμπληρώσει.

Υπενθυμίζεται ότι το ευρώ βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, κινούμενο στα επίπεδα του 1,17 δολαρίου. Σ’ αυτό, συνέβαλε σημαντικά και το σήμα της Federal Reserve για διατήρηση των αμερικανικών επιτοκίων σε μηδενικά επίπεδα τουλάχιστον έως το 2023, σε μια προσπάθεια στήριξης της οικονομίας.