Στο 60% εκτινάχθηκε ο ρυθμός αύξησης του αμερικανικού χρέους

Στο 60% εκτινάχθηκε ο ρυθμός αύξησης του αμερικανικού χρέους

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ραγδαία αύξηση εμφάνισε ο δανεισμός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις ΗΠΑ, εν μέσω των προσπαθειών άμβλυνσης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Federal Reserve (σ.σ. κεντρική τράπεζα), o ρυθμός αύξησης του ομοσπονδιακού χρέους εκτινάχθηκε κατά 58,9% το β’ τρίμηνο του 2020, λόγω των έκτακτων δαπανών για την στήριξη της εθνικής οικονομίας. 

Την ίδια ώρα, το χρέος των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 14%, διατηρούμενο στο υψηλότερο επίπεδο από το 1980.  Σε επίπεδο πολιτειών, παράλληλα, το χρέος των τοπικών κυβερνήσεων σημείωσε άνοδο κατά 3,5%, καταγράφοντας τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης από το 2009.

Στο μεταξύ, ο πλούτος των αμερικανικών νοικοκυριών, κατά το ίδιο διάστημα, ενισχύθηκε κατά 6,8%, κάτι το οποίο αποδίδεται αποκλειστικά στο ράλι του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Άλλωστε, το β’ τρίμηνο, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 20%, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε κέρδη αξίας 5,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τέλος, το καταναλωτικό χρέος υποχώρησε με τον ταχύτερο ρυθμό στη μεταπολεμική ιστορία των ΗΠΑ, καθώς περιορίστηκε κατά 6,6%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τη Federal Reserve, οι παραπάνω μεταβολές συνδέονται άρρηκτα με την πανδημία του κορωνοϊού και τα επιβληθέντα περιοριστικά μέτρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή