Άσχημα «μαντάτα» για την Τουρκία: Η απραξία ωθεί τη λίρα σε νέο αρνητικό ρεκόρ

Άσχημα «μαντάτα» για την Τουρκία: Η απραξία ωθεί τη λίρα σε νέο αρνητικό ρεκόρ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέο ιστορικό χαμηλό «βουλιάζει» η αξία της τουρκικής λίρας, με τους επενδυτές να θεωρούν σχεδόν δεδομένη τη διατήρηση της… «απραξίας» της κεντρικής τράπεζας.

Πιο συγκεκριμένα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα, στην επικείμενη συνεδρίαση της Πέμπτης, δεν πρόκειται να αυξήσει το βασικό επιτόκιο, το οποίο από τον Μάιο παραμένει στο 8,25%.

Στο πλαίσιο αυτό, η αξία της λίρας υποχωρεί σήμερα στις 7,6374 λίρες ανά δολάριο, το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Την ίδια ώρα, έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος, διαμορφώνεται στις 8,9809 λίρες ανά ευρώ, επίσης κοντά στο ιστορικό χαμηλό.

Από την αρχή του 2020, μάλιστα, οι σωρευτικές απώλειες για το νόμισμα της γειτονικής χώρας ανέρχονται στο -28% έναντι του αμερικανικού νομίσματος και στο -34% έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Στην ίδια κατηγορία με τη Ρουάντα

Πρόσφατα δε, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας σε «Β2», δηλαδή πέντε επίπεδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Την ίδια αξιολόγηση διαθέτουν η Αίγυπτος, η Τζαμάικα και η Ρουάντα.

Οι νέες πιέσεις επέρχονται εν όψει της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας την προσεχή Πέμπτη, με τους επενδυτές να επιμένουν στην ανάγκη αύξησης των επιτοκίων, η οποία αποτελεί και το πλέον ουσιαστικό μέσο για την στήριξη του καταρρέοντος νομίσματος.

Υπενθυμίζεται ότι παρά τις κλιμακούμενες πιέσεις, η κεντρική τράπεζα διατηρεί αμετάβλητο στο 8,25% το βασικό επιτόκιο, επιλέγοντας –αντ’ αυτού- να επιστρατεύσει μη συμβατικά μέτρα για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.

Τι συμβαίνει στην τουρκική οικονομία;

Τον τελευταίο χρόνο, οι τουρκικές αρχές εφαρμόζουν μια διττή οικονομική πολιτική, η οποία από τους περισσότερους οικονομολόγους χαρακτηρίζεται ως μη βιώσιμη.

– Από τη μία πλευρά, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλεί την κεντρική τράπεζα να διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια -κάτι το οποίο καθιστά αδύναμο το τουρκικό νόμισμα εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού- με στόχο την παροχή φθηνής ρευστότητας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

– Από την άλλη πλευρά, η κεντρική τράπεζα δαπανά μεγάλες ποσότητες ξένου συναλλάγματος, προκειμένου να αγοράζει τουρκικές λίρες και να αποτρέπει την περαιτέρω καταβαράθρωση του εγχώριου νομίσματος.

Αυτή η στρατηγική, όμως, έχει αποβεί μοιραία για την τουρκική οικονομία, καθώς η αξία της τουρκικής λίρας βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, με τις σωρευτικές απώλειες από την αρχή του 2020 να υπερβαίνουν το 25%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή